Ο αφυγραντήρας αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη συσκευή η οποία απαλάσσει τον χώρο από τη δυσάρεστη υγρασία προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μια πολύ πιο ευχάριστη και υγιή ατμόσφαιρα για όλους.

Η βασική λειτουργία του αφυγραντήρα είναι με απλά λόγια να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία ενός χώρου, αφαιρόντας την υπερβολική ποσότητά της. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως δημιουργεί τις προϋποθέσεις να είναι πιο "άνετος" ο αέρας στο σπίτι απομακρύνοντας τα φυσικά και ορατά σημάδια υψηλής υγρασίας, όπως είναι τα σταγονίδια νερού στα παράθυρα ή η μούχλα στους τοίχους (συνήθως στις γωνίες εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό). Παράλληλα, ο αφυγραντήρας βοηθάει επίσης σε σημαντικό βαθμό και στην πρόληψη παθήσεων που οφείλονται στα υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως είναι το άσθμα, διαφόρων ειδών αλλεργίες κλπ. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο το οποίο ειναι σημαντικό και πρέπει να το τονίσουμε είναι ότι η χρήση ενός αφυγραντήρα σε ένα χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες, αφενός επιτυγχάνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου μειώνει και τα έξοδα της θέρμανσης, γεγονός επίσης πολύ σημαντικό.

 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ

Η υγρασία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους, με τον πιο κοινό να είναι η σχετική υγρασία. Βάσει ερευνών, η -ας το πούμε- "ιδανική" μέση τιμή της σχετικής υγρασίας σε έναν χώρο κυμαίνεται σε επίπεδα μεταξύ 50-55%, καθώς σε αυτό το επίπεδο αφενός νοιώθουμε την ατμόσφαιρα πιο άνετη και αφετέρου βοηθάει τόσο στην προστασία και τη συντήρηση διαφόρων υλικών εντός σπιτιού (τοίχοι, έπιπλα, ρούχα κλπ) όσο και στην προστασία των ίδιων των κατοίκων καθώς προλαμβάνει εκδήλωση κρυολογημάτων, αλλεργιών, πόνων στα κόκκαλα κλπ.

Ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος να μετρήσουμε την υγρασία σε ένα χώρο είναι να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ποιοτικού και ακριβούς μετρήτη υγρασίας, γνωστός επίσης πιο απλά και ως υγρασιόμετρο, το οποίο και θα μας αναδείξει τα ζητούμενα ποσοστά. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα σημάδια που δείχνουν υψηλά επίπεδα υγρασίας όπως είναι η μούχλα ή οι έντονες μυρωδιές. Όταν λοιπόν τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας στο χώρο μας είναι πάνω από τα φυσιολογικά, δηλαδή πάνω από 55% βία 60%, και τα προαναφερθέντα σημάδια είναι ορατά ακόμα και με γυμνό μάτι, τότε σε αυτήν την περίπτωση και για όλους τους προηγούμενους λόγους συνιστούμε την αγορά και τη χρήση ενός αφυγραντήρα.

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο είναι σημαντικό και στο οποίο πρέπει επίσης να δώσουμε αρκετή βάση, αποτελεί το γεγονός ότι πρέπει να κατανοήσουμε πως οι ανάγκες αφύγρανσης διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι, ακόμα και από χώρο σε χώρο, αν παραδείγματος χάρη δεν υπάρχει σωστή μόνωση ή αν υπάρχουν κατασκευαστικές κακοτεχνίες. Για παράδειγμα, σε κάποια νοικοκυριά μπορεί να εμφανίζονται προβλήματα υψηλής υγρασίας μόνο την άνοιξη (λόγω απορροής νερού από το έδαφος), ενώ σε κάποια άλλα μπορεί να εμφανίζονται προβλήματα υγρασίας όλο το χρόνο, όπως είναι η εμφάνιση μούχλας στα μπάνια ή σε λοιπούς χώρους που δεν αερίζονται / θερμαίνονται σωστά. Δεν είναι λοιπόν ούτε όλες οι περιπτώσεις αλλά ούτε όλες οι ανάγκες ίδιες.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά μοντέλα αφυγραντήρα διαφορετικών εταιρειών με σημαντικές διαφοροποιθήσεις όσον αφορά τις λειτουργίες-δυνατότητες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ποιότητα κατασκευής και φυσικά την τιμή. Εκ των βασικών κριτηρίων επιλογής του κατάλληλου για εμάς αφυγραντήρα είναι η συνολική ποσότητα υγρασίας (γνωστή επίσης και ως αφυγραντική ικανότητα) την οποία θέλουμε να αφαιρέσουμ, καθώς επίσης και η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα τον τοποθετήσουμε, κυρίως δε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών του χρόνου, όπου είναι σαφώς πιο έντονο το κρύο.

Η κοινώς αποδεκτή και πιο συνηθισμένη μονάδα μέτρησης αυτής της "αφυγραντικής ικανότητας" του εκάστοτε μοντέλου είναι το σύνολο του νερού (μετριέται σε "ml" ή "lt") που μπορεί να αφαιρέσει ο αφυγραντήρας μέσα στο 24ωρο της ημέρας. Στα περισσότερα μοντέλα της αγοράς, η απόδοσή τους αναγράφεται στο πινάκιο των τεχνικών τους χαρακτηριστικών με την ένδειξη "lt/h" ή "lt/ημέρα". Στο σημείο αυτό βέβαια να πούμε πως, μεμονωμένα, ονομαστικά μεγαλύτερο όγκος νερού ανά 24ωρο δε σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς οι ονομαστικές τιμές στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος αφορούν εργοστασιακές-εργαστηριακές μετρήσεις σε χώρους όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται περί τους 30°C με σχετική υγρασία σε στάδια της τάξης του 80-90%.

Το να υπολογίσουμε την αφυγραντική ικανότητα που χρειαζόμαστε είναι κάτι το αρκετά σύνθετο, μιας και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για τον λόγο αυτό, δε γίνεται να βασιστούμε σε ένα συγκεκριμένο τύπο αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω πολύ σημαντικά στοιχεία:

α) Διαστάσεις χώρου/ων: Ένα από τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε είναι φυσικά οι διαστάσεις του χώρου όπου επιθυμούμε να τοποθετήσουμε τον αφυγραντήρα μας. Οι κατασκευαστικές εταιρείες παρέχουν ως τρόπο προσδιορισμού της απόδοσης του εκάστοτε μοντέλου τα τετραγωνικά μέτρα (m²) θεωρόντας ώς μέση κατάσταση κατοικίες με ύψος τα τρία μέτρα. Επίσης, ένας πιο σύνθετος τρόπος είναι να λάβουμε υπόψη τον όγκο του χώρου σε κυβικά μέτρα, δηλαδή κάνουμε την επιλογή του αφυγραντήρα βάσει της δυνατότητάς άντλησης του αέρα ανά 60 λεπτά. Για να υπολογίσουμε τα κυβικά μέτρα του χώρου μας, έστω εμπειρικά, πολλαπλασιάζουμε τα τετραγωνικά μέτρα επί το ύψος του. Συνυπολογίζοντας λοιπόν την παράμετρο αυτή, θα υπολογίσουμε πόσες φορές μέσα στη μέρα θα πρέπει ο αφυγραντήρας να "σαρώσει" τον αέρα στο χώρο για να μας δώσει το ανάλογο αποτέλεσμα στο επιθυμητό ποσοστό αφύγρανσης, άρα και το συνολικό χρόνο λειτουργίας της συσκευής για να το επιτύχει.

β) Επίπεδα υγρασίας: Πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή ενός αφυγραντήρα παίζουν φυσικά και τα επίπεδα υγρασίας που υπάρχουν στην περιοχή / χώρο. Με απλά λόγια, αν η κατοικία βρίσκεται κοντά σε ποτάμι, λίμνη, θάλασσα ή ακόμα και σε ορεινή περιοχή, τότε ενδεχομένως να έχουμε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας σε σχέση με μια περιοχή η οποία να μην επηρεάζεται από υγρό στοιχείο. Εδώ ουσιαστικά ερχόμαστε και πάλι στο σημείο που προαναφέραμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, άρα ούτε και οι απαιτήσεις μας.

γ) Υγρομόνωση / θερμομόνωση: Αυτό αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων στοιχείων όσον αφορά τον προσανατολισμό και την τελική επιλογή ενός αφυγραντήρα. Όταν αναφερόμαστε σε έννοιες όπως θερμομόνωση και υγρομόνωση του εκάστοτε χώρου, εννούμε το έτος κατασκευής της κατοικίας-διαμερίσματος, την ποιότητα των κουφωμάτων και των θερμομονωτικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση κτιρίων, όπως επίσης και το αν υπάρχουν συγκεκριμένα εστιασμένα προβλήματα υγρασίας σε τοίχους ή δωμάτια.

δ) Θερμοκρασία / χρήση χώρων: Με απλά λόγια, σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός μοντέλου αποτελεί η επιμέρους θερμοκρασία αλλά και η χρήση του χώρου όπου θα τοποθετηθεί ο αφυγραντήρας. Παραδείγματος χάρη, χώροι όπως αποθήκες, γκαράζ, μπάνια κλπ δε χρησιμοποιούνται και δεν αερίζονται συχνά, με αποτέλεσμα να έχουν ενδεχομένως χαμηλότερη επιμέρους θερμοκρασία και αρα μεγαλύτερες ανάγκες αφύγρανσης.

Όπως βλέπουμε και γίνεται εύκολα αντιλητπό από τον καθένα, ένας λανθασμένος υπολογισμός των αναγκών μας αλλά και των παραμέτρων του χώρου μας, αρκεί ώστε να οδηγήσει στην αναποτελεσματική λειτουργία του αφυγραντήρα αλλά και σε πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις ώς προς το κόστος λειτουργίας του. Ενδεικτικά, μπορούμε να λάβουμε συμβουλευτικά υπόψιν τον παρακάτω ενδεικτικό πίνακα για τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου όπου θα λειτουργήσει ο αφυγραντήρας και στη συνέχεια να υπολογίσουμε την ανάγκες σε κυβικά μέτρα αέρα.

Οι παραπάνω διαστάσεις αναφέρονται σε ενιαίους χώρους. Αν συντρέχουν σημαντικά προβλήματα υγρασίας, τότε στην περίπτωση αυτή προτείνεται η επιλογή ενός μοντέλου με μεγαλύτερη δυνατότητα αφύγρανσης από αυτό που αντιστοιχεί στα τετραγωνικά μέτρα του χώρου μας. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας αφυγραντήρας πρέπει να μπορεί να καλύψει τουλάχιστον 4 με 5 φορές τον αέρα του χώρου μας μέσα σε 8 με 10 ώρες λειτουργίας.

 

ΚΥΡΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών εταιρειών μοντέλα με διαφορετικές δυνατότητες, διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές τιμές. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αφυγραντύρων στους οποίους κατατάσσονται και του οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Α) Αφυγραντήρες με συμπιεστή

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο όπως ένα κοινό οικιακό κλιματιστικό. Είναι από τους πλέον συνηθισμένους και ίσως ο πιο καθιερωμένος τρόπος αντιμετώπισης της υψηλής υγρασίας, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο εύρος αποδόσεων αναλόγως της ισχύος του. Η συσκευή ουσιαστικά αναρροφά τον υγρό αέρα του χώρου και στη συνέχεια συμπηκνώνει την υγρασία στην ειδική ψυχρή διάταξη που διαθέτη, αφαιρώντας έτσι το νερό από τον αέρα. Το νερό συγκεντρώνεται στο δοχείο της συσκευής, ενώ ο αέρας περνάει από ένα δεύτερο θερμαντικό στοιχείο, κι αφού ανέβει η θερμοκρασία του στα αρχικά επίπεδα, τότε επιστρέφει στο χώρο μας.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου αφυγραντήρα είναι πως είναι πιο οικονομικός στη λειτουργία του σε χώρους όπου θερμαίνονται κανονικά και προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά όμως, έχει το μεινέκτημα ότι επηρεάζεται αισθητά από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μη συνίσταται για χώρους όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλής και πέφτει κάτω από τους 14°C. Τέλος, η ύπαρξη του συμπιεστή σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερο όγκο αλλά και βάρος στον αφυγραντήρα, ενώ και η χρήση του είναι λίγο πιο θορυβώδης. Ενδεικτικές χρήσεις ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή είναι α) μείωση υγρασίας και συμπήκνωσης στον αέρα, β) απομάκρυνση μούχλας από το σπίτι και γ) στέγνωμα ρούχων σε εσωτερικό χώρο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική αλλά ταυτόχρονα παραστατική εικόνα ενός μέσου αφυγραντήρα με συμπιεστή.


Β) Θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες (Peltier)
Οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες είναι πιο μικρών διαστάσεων όσον αφορά το μέγεθός τους, αλλά όσον αφορά τη λειτουργία τους είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με την προηγούμενη κατηγορία. Η μεγάλη διαφορά είναι πως οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες βασίζονται στο φαινόμενο "Peltier", απ'όπου πήραν και το όνομά τους. Στο φαινόμενο "Peltier", το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει δύο διαφορετικά υλικά τα οποία ενώνονται σε ένα σημείο και, αναλόγως της φοράς του ρεύματος, το σημείο αυτό είτε ψύχεται είτε θερμαίνεται. Στην περίπτωση του αφυγραντήρα, ο υγρός αέρας εισέρχεται στη συσκευή και πρώτα ψύχεται έτσι ώστε να αποβάλλει τους υδρατμούς και το νερό, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει πιο θερμός στο περιβάλλον του χώρου.

Τα κύρια πλεονεκτήματα ενός αφυγραντήρα αυτού του τύπου είναι η αθόρυβη λειτουργία του και η χρηστικότητά του όσον αφορά τη μεταφορά του, καθώς έχει μικρό μέγεθος και βάρος λόγω της μη ύπαρξης κινούμενων μερών ή συμπιεστή. Επίσης, οι περισσότεροι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες είναι σχετικά οικονομικοί, ωστόσο αυτό σημαίνει αυτόματα πως, για να είναι μικρό το κόστος, γίνονται κάποιες "παραχωρήσεις" ως προς την ποιότητα των υλικών. Για παράδειγμα ο μικρός ανεμιστήρας τους (συνήθως είναι 12V) ενδεχομένως να χρειάζεται αντικατάσταση συχνότερα.

Παρά τα πολλά του πλεονεκτήματα, οφείλουμε να αναφέρουμε επίσης και το βασικό του μειονέκτημα, το οποίο έχει να κάνει με την περιορισμένη αφυγραντική του ικανότητα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, τα περισσότερα μοντέλα αυτού του τύπου έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν περίπου 500-800ml υγρασίας την ημέρα, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα αποκλειστικά για μικρότερους χώρους.

Ενδεικτικές χρήσεις ενός θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα είναι α) στο αυτοκίνητο, β) σε διάφορες ντουλάπες και ντουλάπια μέσα στο σπίτι (σε κρεβατοκάμαρα, κουζίνα κλπ) καθώς επίσης και γ) σε μικρότερους χώρους όπως τουαλέτα, πλυσταριό, wc κλπ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική αλλά ταυτόχρονα παραστατική εικόνα ενός μέσου θερμοηλεκτρικού αφυγραντήρα (Peltier).

Γ) Αφυγραντήρες με ζεόλιθο (Desiccant)

Οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου, αντί για συμπιεστή χρησιμοποιούνε το ζεόλιθο (εξ'ού και το "Desiccant") το οποίο αποτελεί ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό που προσφέρει μεγάλο φάσμα χρήσεων. Ο ζεόλιθος ουσιαστικά τοποθετείται σε έναν ειδικό δίσκο στο εσωτερικό του αφυγραντήρα από τον οποίο περνάει ο αέρας του χώρου και συγκρατείται η υγρασία. Έπειτα, το αποξηραντικό υλικό θερμαίνεται από μια εσωτερική θερμική αντίσταση και αποβάλλει την υγρασία, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο το μαζεμένο νερό στο δοχείο της συσκευής και ταυτόχρονα το στεγνό αέρα πίσω στο χώρο.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του τύπου αφυγραντήρα είναι ότι η απόδοση του παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Επιπροσθέτως, κατά τη λειτουργία του βοηθάει έμμεσα και στη θέρμανση, καθώς "φυσάει" ξηρό και ζεστό αέρα. Γι' αυτό, ο αφυγραντήρας αυτός είναι κατάλληλος για χρήση σε ένα χώρο, δωμάτιο ή σπίτι όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πολύ πιθανό να πέσει κάτω από τους 15°C.

Στα θετικά του μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι το αποξηραντικό υλικό σε αυτού του τύπου τους αφυγραντήρες αναγεννάται έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται η διαδικασία κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο ζεόλιθος να μη χρειάζεται αντικατάσταση. Από την άλλη, στα αρνητικά του μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι οι αφυγραντήρες αυτού του τύπου έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, επομένως υπάρχουν μεγαλύτερα έξοδα χρήσης και συντήρησης. Ενδεικτικά, αφυγραντήρες με ζεόλιθο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε α) γκαράζ-χώρους στάθμευσης, β) αποθήκες-κελάρια και γ) σκάφη, τροχόσπιτα κλπ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική αλλά ταυτόχρονα παραστατική εικόνα ενός μέσου αφυγραντήρα με ζεόλιθο.

 

1) ΘΟΡΥΒΟΣ

Μια πολύ σημαντική παράμετρος για την επιλογή ενός μοντέλου αφυγραντήρα είναι ο συνολικός θόρυβος που εκπέμπει, ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από χώρους τύπου υπνοδωμάτιο. Για το λόγο αυτό λοιπόν είναι χρήσιμο να γίνεται σύγκριση των επιπέδων θορύβου που αναγράφονται στα αντίστοιχα πινακάκια των τεχνικών χαρακτηριστικών του εκάστοτε προϊόντος. Όπως προαναφέραμε, οι αφυγραντήρες Desiccant είναι πιο αθόρυβοι και πιο ελαφρείς λόγω της μη ύπαρξης συμπιεστή. Για τους αφυγραντήρες που προορίζονται για χρήση σε μικρά δωμάτια, καλό είναι ο θόρυβος να μην ξεπερνάει τα 37dB-43dB στη χαμηλή ταχύτητα. Στους μεγαλύτερης ισχύος αφυγραντήρες μία στάθμη θορύβου στο επίπεδο των 44dB–53dB μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή.

 

2) ΙΟΝΙΣΤΗΣ

Όλοι πιθανώς να έχουμε δει ή να έχουμε ακούσει πολλές εταιρείες να διαφημίζουν αφυγραντήρες με ενσωματωμένο ιονιστή. Ο ενσωματωμένος ιονιστής αποτελεί ένα εξάρτημα που απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα, βοηθώντας έτσι στην εξουδετέρωση βακτηριδίων, δυσάρεστων οσμών, σκόνης αλλά και αιωρούμενων σωματιδίων. Ο ιονιστής ουσιαστικά "απελευθερώνει" τον αέρα από μυρωδιές που προέρχονται από καπνούς ή άλλες δραστηριότητες (πχ μαγείρεμα φαγητού), ενώ εκτός των άλλων βελτιώνει την ατμόσφαιρα σε χώρους όπου βρίσκονται ευαίσθητα σε αλλεργίες άτομα, όπως ηλικιωμένοι ή βρέφη. Γενικά να ξέρετε πως, ο ιονισμός υπάρχει ως ξεχωριστή λειτουργία (mode) σε ορισμένα μοντέλα αφυγραντήρων.

 

3) ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Ένα τεχνικό χαρακτηριστικό - δυνατότητα που έχουν ορισμένα μοντέλα αφυγραντήρων και το οποίο ίσως να μην είναι τόσο γνωστό στο καταναλωτικό κοινό είναι η δυνατότητα σύνδεσης με την αποχέτευση, έτσι ώστε να παρέχεται συνεχής αποστράγγιση χωρίς να είναι απαραίτητα η παρουσία κάποιου στο δωμάτιο όπου έχει εγκατασταθεί η συσκευή. Με απλά λόγια, μοντέλα με αυτήν τη λειτουργία λειτουργούν αδιέλειπτα όσο χρόνο χρειάζεται χωρίς να πρέπει να υπάρχει κάποιος να αλλάζει το δοχείο νερού. Τέτοιου είδους αφυγραντήρες προτείνονται σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να το βάλουμε σε χώρους όπως εξοχικά, απομακρυσμένες αποθήκες κλπ, δηλαδή σε χώρους όπου αφενός δεν κατοικούνται συνεχώς και αφετέρου λόγω υψηλής υγρασίας θα γεμίζει συχνά και γρήγορα το δοχείο. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως, το νερό που συγκεντρώνεται στο δοχείο του αφυγραντήρα είναι απιονισμένο και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε χρήσεις όπου δε θέλουμε νερό με άλατα (πχ υαλοκαθαριστήρες αμαξιού).

 

4) ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΡΟΥΧΩΝ

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές οι οποίοι επιλέγουν την αγορά ενός αφυγραντήρα, έχοντας στο νου τους ότι θα τους χρησιμοποιήσουν εκτός των άλλων και για στέγνωμα ρούχων. Όταν στεγνώνουμε τα ρούχα εντός σπιτιού, ο υγρός αέρας που βγαίνει από τα νωπά ρούχα μεταφέρεται με φυσιολογικό τρόπο και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους για το λόγο ότι ο αέρας γύρω είναι πιο ξηρός, προκειμένου να δημιουργηθεί ισορροπία στο περιβάλλον.

Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα θεωρητικά μπορεί να φτάσει στο σημείο να στεγνώνει τα ρούχα πιο γρήγορα και πιο οικονομικά σε σχέση με ένα στεγνωτήριο ρούχων. Όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς αν ο αφυγραντήρας λειτουργήσει για πολύ περισσότερη ώρα, τότε στην περίπτωση αυτή τα ρούχα μας θα γίνουν ιδιαίτερα στεγνά και θα καταστούν δύσκολα για σιδέρωμα. Για το λόγο αυτό, σε αρκετά μοντέλα αφυγραντήρων από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά υπάρχουν ειδικά προγράμματα και λειτουργίες στεγνώματος, τα οποία "οδηγούν" τα ρούχα σε μια κατάσταση έτσι να είναι έτοιμα για χρήση ή σιδέρωμα.

 

5) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Οι αφυγραντήρες, ανεξαρτήτως τύπου, τοποθετούνται κυρίως σε ένα κεντρικό σημείο μέσα στο σπίτι, σε χώρους οι οποίοι χρησιμοποιούνται περισσότερο και ιδανικό, σε μια επιφάνεια σταθερή με ύψος λίγο πάνω από το δάπεδο. Ακόμα και αν έχουμε υγρασία σε διάφορα σημείο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μια διαφορετική συσκευή για κάθε χώρο, με την έννοια ότι εφόσον παραμένουν ανοικτές οι πόρτες των δωματίων, τότε η υγρασία θα μετακινηθεί με φυσικό τρόπο προς τον αφυγραντήρα έτσι ώστε να απορροφηθεί από τον ανεμιστήρα του.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις όπου πιθανώς θα χρειαστεί να μετακινηθεί ο αφυγραντήρας σε χώρους όπου εμφανίζεται εστιασμένο πρόβλημα υγρασίας. Αυτό μπορεί να χρειαστεί παραδείγματος χάρη σε περίπτωση ενός βορινού δωματίου με εντοιχισμένες ντουλάπες, σε αποθήκη, χολ, μπάνιο κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο αφυγραντήρας θα πρέπει ιδανικά να τοποθετηθεί με κλειστές τις υπόλοιπες πόρτες έτσι ώστε να τραβήξει πρώτα όλη την υγρασία, πρωτού τον χρησιμοποιήσουμε και στο υπόλοιπο σπίτι. Γενικά έχετε στο νου σας ότι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι αφυγραντήρες με ενσωματωμένο συμπιεστή είναι πιο βαρείς σε σχέση με τους άλλους, επομένως αν καταλήξετε να αγοράσετε κάτι τέτοιο, αναζητείστε κάποιο μοντέλο το οποίο να είναι εξοπλισμένο με ροδάκια για να είναι πιο εύκολη η μετακίνησή του

 

6) ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Όπως προαναφέραμε, ο αφυγραντήρας αποτελεί μια χρηστική και πρακτική συσκευή η οποία επηρεάζει την ατμόσφαιρα και γενικά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε καθημερινώς. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε μεγάλη βάση στη μέριμνα για τον σωστό καθαρισμό και την τακτική συντήρησή του. Κατά κύριο λόγο, οι αφυγραντήρες τοποθετούνται στο δάπεδο, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα απορροφάται όλη η σκόνη στο πάτωμα και ελοχεύει κίνδυνος να φράξει το φίλτρο του.

Το φραγμένο φίλτρο όπως είναι φυσικό, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του αφυγραντήρα, καθώς μειώνει την απόδοσή του και ταυτόχρονα αυξάνει την κατανάλωση ρεύματος. Εκτός αυτού, ταλαιπωρεί τα εξαρτήματά του πχ ανεμιστήρα ή συμπιεστεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια ίσως πιο σοβαρή, αν όχι ανεπανόρθωτη βλάβη. Η σωστή συντήρηση και ο καθαρισμός του αφυγραντήρα εξασφαλίζει ομαλή λειτουργία, κατανάλωση λιγότερης ενέργειας και ρεύματος καθώς επίσης και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή, ενώ πάνω απ'ολα είναι καλύτερο και για την ατομική μας υγεία.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

- Δοχείο συλλογής νερού: στην περίπτωση που έχουμε αφυγραντήρα μη συνδεδεμένο με την αποχέτευση, τότε στην περίπτωση αυτή για την καλύτερη λειτουργία της συσκευής θα πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να αδειάζουμε το δοχείο νερού και να το καθαρίζουμε με σαπούνι και νερό μία στο τόσο ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση μούχλας.

- Φίλτρο αέρα: σε κάποιες συσκευές τα φίλτρα τους μπορούν να καθαριστούν ακόμα και με απλό τρεχούμενο νερό (συνιστάται 1 φορά τον μήνα) ενώ σε κάποιες άλλες που είναι εξοπλισμένες με φίλτρα πχ ενεργού άνθρακα, θα πρέπει περιοδικά να γίνεται πλήρης αντικατάσταση. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να ειμαστε βέβαιοι για το εκάστοτε μοντέλο ότι το φίλτρο τους καθαρίζεται με νερό, γιατί κάποιοι τύποι φίλτρων χάνουν τις αντιβακτηριδιακές τους ικανότητες αν βραχούν.

- Εξωτερικό μέρος: ο αφυγραντήρας έχει την ικανότητα να συσσωρεύει σκόνη και σωματίδια του αέρα και για τον λόγο αυτό πρέπει περίπου μια φορά κάθε 12 μήνες να καθαρίζουμε το εξωτερικό του αλλά και όλα τα του τα πλαστικά μέρη με κάποιο ειδικό καθαριστικό ή με ένα ελαφρώς βρεμένο πανάκι.

- Γρίλιες εισαγωγής/εξαγωγής αέρα: οι γρίλιες συσσωρεύουν το μεγαλύτερο όγκο σκόνης και για τον λόγο αυτό αποτελεί ένα σημείο των αφυγραντήρων που απαιτούν καθάρισμα σε πιο τακτική βάση, προκειμένου να διατηρείται καθαρός ο αέρος που εισέρχεται και εξέρχεται από το μηχάνημα. Η λύση που προτείνουμε σε αυτήν τη περίπτωση είναι η χρήση ηλεκτρικής σκούπας στην οποία να "κουμπώνει" ειδικό εξάρτημα απορρόφησης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να αγοράσετε τον αφυγραντήρα που σας καλύπτει. Εννοείται πως η τελική επιλογή εξαρτάται και από το τελικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.