Ο αναδευτήρας, γνωστός επίσης και ως αναμείκτης, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο καθώς δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ανακατεύει - αναμειγνύει διάφορα υλικά ώστε να βγάλει το επιθυμητό ομοιογενές μείγμα που επιζητεί.

Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τους αναδευτήρες για ανάμειξη χρωμάτων, κόλλας πλακιδίων κλπ, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις που θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματωθούν με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Ποιες όμως είναι οι κατηγορίες αναδευτήρων που υπάρχουν και πώς μπορούμε να επιλέξουμε τελικά το προϊόν που καλύπτει τις ανάγκες μας? Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις παραπάνω απορίες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΩΝ

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί τύποι αναδευτήρων, τους οποίους και θα καταγράψουμε παρακάτω, αναφέροντας παράλληλα τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε κατηγορίας.

1) ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΙ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τους χειροκίνητους αναδευτήρες. Είναι οι πιο προσιτοί -από οικονομικής άποψης- και χρησιμοποιούνται κυρίως όταν έχουμε να αναμείξουμε μικρές ποσότητες υγρών. Χρησιμοποιούνται κυρίως για οικιακή-ερασιτεχνική χρήση και διατίθενται με αρίδες αρκετών διαφορετικών μεγεθών. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το συνολικό τους μέγεθος το οποίο ουσιαστικά είναι αυτό που κρίνει την κόπωση του χρήστη όσον αφορά τη στάση του σώματός του, γιατί για παράδειγμα ένας αναδευτήρας μικρού μήκους θα αναγκάσει το χρήστη να εργάζεται σκυφτός, ή στα γόντα. Στα περισσότερα μοντέλα των χειροκίνητων αναδευτήρων δε συναντάμε κάποιου είδους χειρολαβή με αποτέλεσμα να καθίστανται λίγο δύσχρηστοι, ωστόσο στα θετικά τους μπορούμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι απο τη στιγμή που δε φέρουν μοτέρ, η δουλειά μας γίνεται εντελώς αθόρυβα χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας.

 

2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ

Η δεύτερη και πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι αυτή των ηλεκτρικών αναδευτήρων. Τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χειροκίνητες είναι τα εξής: α) φέρουν ηλεκτρομοτέρ το οποίο ουσιαστικά ελευθερώνει τον χρήστη από την ανάγκη ασκησης πίεσης, β) όλα τα μοντέλα φέρουν εργονομικές χειρολαβές για πιο άνετο και εύκολο πιάσιμο-κράτημα και γ) είναι κατάλληλοι για χρήση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας υλικού. Βέβαια, πριν καταλήξουμε στην επιλογή μας, θα πρέπει να συγκρίνουμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα προϊόντα όπως είναι: 1) Το συνολικό τους βάρος, 2) Η ισχύς του μοτέρ, 3) Ο αριθμός ταχυτήτων - στροφών του και 4) η ικανότητα απόδοσης σε λίτρα μείγματος, που σημαίνει πρακτικά το πόσο περισσότερο μείγμα μπορεί να ανακατέψει ταυτοχρόνως. Στα αρνητικά του θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το γεγονός ότι η χρήση του εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ρεύματος και ότι είναι πιο θορυβώδες σε σχέση με τον χειροκίνητο

 

3) ΑΝΑΔΕΥΤΗΡΕΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Μια τρίτη, αλλά ενδεχομένως λιγότερο γνωστή κατηγορία αναδευτήρων, είναι αυτή των προϊόντων μπαταρίας. Η εμφάνιση αλλά και τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τους χειροκίνητους αναδευτήρες είναι ακριβώς τα ίδια με τους ηλεκτρικούς και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου δε χρειάζεται να τα αναφέρουμε ξανά. Βέβαια, πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή, θα πρέπει να συγκρίνουμε κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα προϊόντα μπαταρίας όπως είναι: 1) Το συνολικό τους βάρος, 2) Η αυτονομία - χωρητικότητα της μπαταρίας, 3) Ο συνολικός χρόνος πλήρους φόρτισης, 4) Ο αριθμός ταχυτήτων - στροφών του και 5) η ικανότητα απόδοσης σε λίτρα μείγματος. Μολονότι είναι πιο ακριβοι σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, στα θετικά τους θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι μπορούμε να δουλέψουμε ακόμα και όταν δεν υπάρχει ρεύμα (εφόσον είναι φορτισμένη η μπαταρία) καθώς επίσης και το γεγονός ότι είναι πιο αθόρυβοι σε σχέση με τους ηλεκτρικούς.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός αναδευτήρα-αναμείκτη, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.