Οι ανεμιστήρες αποτελούν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να δροσίσουμε το χώρο μας απλά και γρήγορα. Είναι γνωστοί τοις πάσι και αποτελούν από τα top used προϊόντα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως, οι ανεμιστήρες δε δύνανται να μειώσουν τη θερμοκρασία ενός δωματίου, για τον απλούστατο λόγο ότι δε μεταφέρουν θερμότητα στο εξωτερικό ή ψύξη στο εσωτερικό. Ουσιαστικά, η δροσιά που παρέχει είναι αποτέλεσμα της συνεχούς επαφής του αέρα με το θερμότερο σώμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει τη θερμότητα η οποία με τη σειρά της μεταφέρεται στο δωμάτιο. Είναι δε χαρακτηριστικό πως, όσο μεγαλύτερος είναι ο μεταφερόμενος όγκος αέρα, τόσο περισσότερο δροσίζεται η επιφάνεια του σώματος.

Ποιες είναι όμως οι κατηγορίες ανεμιστήρων που υπάρχουν στο εμπόριο και ποια είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους? Τι πρέπει να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός προϊόντος? Για αυτά και για ακόμα περισσότερα θα μιλήσουμε στη συνέχεια του άρθρου.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΩΝ

01) Air Cooler

 Air Cooler, Product Design, Tool Design & Mold in Kirti Nagar, New Delhi,  Hongyi JIG Rapid Technologies | ID: 6765211412

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας φέρνουν λίγο σε κλιματιστικά, ωστόσο αποτελεί εντελώς διαφορετική κατηγορία προϊόντων, διότι λειτουργούν, όχι με ψυκτικό υγρό όπως τα κλιματιστικά, αλλά με κρύο νερό.

Λόγω του νερού, τα Air Cooler αυξάνουν τα ποσοστά υγρασίας του χώρου και θεωρούνται ιδανική λύση για τη ρύθμιση των συνθηκών σε δωμάτια με ξηρό αέρα.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα η χρήση τους ακόμα και με ανοιχτό παράθυρο και για μείωση της φαινομενικής θερμοκρασίας, περίπου κατά 3 βαθμούς.

 

02) Χωρίς πτερύγια

Vanless ανεμιστήρας: αρχή λειτουργίας, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,  συσκευή

Οι ανεμιστήρες χωρίς πτερύγια, γνωστοί επίσης και ως "πολλαπλασιαστές αέρος" αποτελούν μια σχεδιαστική και τεχνολογική καινοτομία, η οποία ξεκινά σιγά σιγά να προτιμάται από όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Ο τρόπος λειτουργίας τους έχει ως εξής: φέρουν ένα μοτέρ το οποίο συμπιέζει τον αέρα, υποχρεώνοντάς τον να κινηθεί στον χαρακτηριστικό δακτύλιο στο επάνω μέρος. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται η δημιουργία μιας ροής αέρα για την ψύξη.

Το βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας είναι ότι καταναλώνουν αρκετά μικρότερα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά μοντέλα.

 

03) Ανεμιστήρες υδρονέφωσης με νερό

Ανεμιστήρας δαπέδου με νερό (Υδρονέφωσης) - Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες υδρονέφωσης με νερό αποτελούν προϊόντα τα οποία τοποθετούνται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, αυλές, βεράντες κλπ. Οι ανεμιστήρες αυτοί απελευθερώνουν νερό το οποίο με τη σειρά του μετατρέπεται σε σταγονίδια πολύ μικρού μεγέθους, περίπου δηλαδή όπως συμβαίνει και με τους Air Coolers.

Τα σταγονίδια αυτά εξατμίζονται προσφέροντας ακόμα περισσότερη μείωση της θερμοκρασίας (έστω και φαινομενικά). Χαρακτηριστικό των ανεμιστήρων υδρονέφωσης, το οποίο βλέπει κανείς μόλις κοιτάξει ένα τέτοιο προϊόν, είναι ότι διαθέτουν ένα δοχείο νερού, το οποίο θα πρέπει να αναπληρώνεται τακτικά.

 

04) Ανεμιστήρες Πύργοι

Ανεμιστήρες πύργοι - TROTEC

Σε αντίθεση με τους συμβατικούς ανεμιστήρες όπου τα πτερύγιά τους μετακινούν τον αέρα με οριζόντιο τρόπο, τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας τον μετακινούν καθέτως. Η εισαγωγή του αέρα πραγματοποιείται από τις πλευρές του φρεατίου και η έξοδός του γίνεται από το επάνω μέρος.

Για τον λόγο αυτό, οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω ή πίσω από διάφορα έπιπλα. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι προκαλούν πολύ λιγότερο θόρυβο σε σχέση με τους επιδαπέδιους και μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρότερους χώρους, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι αφενός το γεγονός ότι έχουν μικρότερη ισχύ από τους συμβατικούς και αφετέρου το γεγονός ότι καλύπτουν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα χώρου.

 

05) Floor Fans - Ανεμιστήρες Δαπέδου

4 Ways to Stay Cool on Your Patio This Summer – NewAir

Οι "floor fans", γνωστοί πιο απλά και ... ελληνικά και ως "ανεμιστήρες δαπέδου" ονομάζονται έτσι επειδή ουσιαστικά μπορούν να τοποθετηθού στα ... δάπεδα, δηλαδή στο πάτωμα. Παρ'όλα αυτά, οι περισσότεροι χρήστες δε μένουν μόνο σε αυτό, αλλά χρησιμοποιούν τα εν λόγω προϊόντα και πάνω σε τραπέζια, πάγκους ακόμα και σε καναπέδες.

Τα προϊόντα αυτά ωθούν τον αέρα με οριζόντιο τρόπο και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η μεγαλύτερη εκ των συμβατικών ισχύς, γεγονός που τους καθιστά κατάλληλους εκτός από εσωτερικούς και για εξωτερικούς χώρους.

Επιπροσθέτως, είναι σχετικά αθόρυβοι και έχουν συμπαγή βάση με αποτέλεσμα να παρέχεται μεγαλύτερη σταθερότητα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως σε αυτήν κατηγορία ανεμιστήρων υπάρχουν τόσο ηλεκτρικοί, όσο και επαναφορτιζόμενοι μπαταρίας.

 

06) Box Fans - Ανεμιστήρες "Kουτί"

Best Box Fans In 2021 [Buying Guide] – Gear Hungry

Οι "box fans", γνωστοί και ως ανεμιστήρες "κουτιά" λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός τους, αποτελούν προϊόντα τα οποία βάσει αριθμών δείχνουν ότι προτιμώνται σε μεγάλο βαθμό από το καναλωτικό κοινό, ίσως λόγω του μικρού τους όγκου και της δυνατότητας που δίνει στους καταναλωτές να τους χρησιμοποιήσουν σε πολλά διαφορετικά μέρη είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια, βεράντες, αυλές κλπ.

Οι "box fans" αποτελούν μέτριας ισχύος ανεμιστήρες οι οποίοι όταν χρησιμοποιούνται σε κλειστούς χώρους, συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κλιματιστικά με σκοπό την ψύξη μεγαλύτερου χώρου, καθώς το κλιματιστικό ψύχει τον τον αέρα και αυτός διαχέεται μέσω του ανεμιστήρα με αποτέλεσμα να μειώνεται και το κόστος κλιματισμού.

 

07) Ανεμιστήρες Ορθοστάτες

Quạt cây có điều khiển Trotec TVE 24S - Quạt cây điều chỉnh độ cao - Hàng  Nhập Khẩu - Quạt Đứng | ThiTruongDienMay.com

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι οι κλασσικοί επιδαπέδιοι ανεμιστήρες που είναι εξοπλισμένοι με πτερύγια και ρυθμίζονται καθ΄ύψος με έναν ορθοστάτη. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι οι μεγάλες λεπίδες οι οποίες και τους βοηθούν να καλύπτουν με ευκολία περισσότερα τετραγωνικά, αν και είναι σχετικά πιο θορυβώδεις.

Επομένως, ενδείκνυνται ανεπιφύλακτα για πολλούς εσωτερικούς ακόμα και εξωτερικούς χώρους, αν και πολλοί είναι εκείνοι που δεν προτιμούν το εν λόγω μοντέλο στα υπνοδωμάτιά τους, καθώς ο θόρυβος που προκαλείται ενδεχομένως να επηρεάζει τον ύπνο τους. Η ρύθμιση της έντασης αέρα γίνεται είτε με τύπου ροοστάτη είτε με κουμπιά, τα οποία βρίσκονται πάνω στον ορθοστάτη.

 

08) Επιτραπέζιοι Ανεμιστήρες

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ - kotsovolos.gr

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας αποτελούν κοινούς - συμβατικούς ανεμιστήρες χωρίς ορθοστάτη με αποτέλεσμα για το λόγο αυτό να μπορούν να τοποθετούνται πάνω σε άλλα αντικείμενα, συνηθέστερα τραπέζια (από εκεί άλλωστε πήραν και την ονομασία τους).

Οι εν λόγω ανεμιστήρες αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σώμα και το πρόσωπο καθώς δεν φέρουν ιδιαίτερα ισχυρά ηλεκτρομοτέρ, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μοντέλα με αρκετά υψηλότερα στάνταρ ισχύος σε σχέση με τις προηγούμενες σειρές. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι φυσικά ο μικρός τους όγκος και το μικρό τους βάρος, δεδομένα που βοηθούν τον χρήστη να μπορεί να τον μετακινεί εύκολα και γρήγορα όπου αυτός επιθυμεί.

 

09) Ανεμιστήρας Οροφής

Papantoniou.gr

Οι ανεμιστήρες αυτοί μοιάζουν με τους ανεμιστήρες-πύργους, καθώς οι έλικες περιστρέφονται οριζόντια και ο αέρας κινείται κατακόρυφα. Υπάρχει και μία διαφορά με αυτούς, ωστόσο, καθώς ο αέρας κινείται από πάνω προς τα κάτω. Η εγκατάστασή τους είναι πιο σύνθετη γιατί χρειάζεται στερέωση στην οροφή και σύνδεσή τους με την παροχή ρεύματος. Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο δημοφιλή τα μοντέλα που φέρουν και τηλεχειριστήριο. Οι τηλεχειριζόμενοι ανεμιστήρες οροφής είναι όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Παραπάνω είδαμε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά από τις κυριότερες κατηγορίες ανεμιστήρων. Πλέον ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σύντομα αλλά περιεκτικά στα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερο έμφαση πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός προϊόντος.

Ισχύς: Είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξεις σε έναν ανεμιστήρα. Η ισχύς του μοτέρ καθορίζει πόσο γρήγορα γυρνάνε οι λεπίδες και κατ' επέκταση πόση ψύξη παράγεται. Απεικονίζεται με την ένδειξη Watt (W).

Όγκος αέρα: Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του αέρα που μετατοπίζει ο ανεμιστήρας τόσο πιο μακριά μπορεί να τοποθετηθεί και τόσο περισσότερα τετραγωνικά καλύπτει.Απεικονίζεται με την ένδειξη κυβικών μέτρων ανά λεπτό (m3/min).

Θόρυβος: Αθόρυβοι ανεμιστήρες δεν υπάρχουν και όλοι παράγουν θόρυβο που προκύπτει από τη λειτουργία του μοτέρ και των λεπίδων. Ωστόσο, τα ποιοτικότερα μοντέλα είναι λιγότερο θορυβώδη για δεδομένα Watt, κάτι που επιτυγχάνεται με την κατάλληλη σχεδίαση του μοτέρ και της προπέλας. Τα επίπεδα θορύβου απεικονίζονται με την ένδειξη των decibel (dB)

Έξυπνες λειτουργίες: Τα τελευταία χρόνια, οι ανεμιστήρες εξοπλίζονται με χρονοδιακόπτες, θερμοστάτες αλλά και Wi-Fi για την εύκολη ρύθμιση της λειτουργίας τους. Ο προγραμματισμός και η εξ αποστάσεως ρύθμιση χρησιμοποιούνται για τον κλιματισμό των χώρων αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης.

Τηλεχειριστήριο: Προφανής ο λόγος ύπαρξης τηλεχειριζόμενων ανεμιστήρων, αλλά τα πιο high end μοντέλα δεν σου επιτρέπουν μόνο την επιλογή on-off, αλλά και τη ρύθμιση της ταχύτητας της προπέλας. Αυτή τη δυνατότητα θα συναντήσεις σε πολλά προϊόντα, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Περιστρεφόμενη κεφαλή: Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό που αυξάνει τα τετραγωνικά και δημιουργεί ομοιόμορφες συνθήκες σε ένα δωμάτιο. Κάποια μοντέλα φτάνουν και τις 360°, αν και 180° συνήθως είναι υπεραρκετές.

Κατακόρυφη ρύθμιση (Tilt): Σε αρκετά μοντέλα όπως επιδαπέδια, box fans κ.ά., η κεφαλή μπορεί να ρυθμιστεί ψηλότερα ή χαμηλότερα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Προστατευτικό περίβλημα: Για την προστασία κατοικιδίων και παιδιών είναι αναγκαίο το πλαίσιο των λεπίδων, ειδικά σε μοντέλα πατώματος.

Ενσωματωμένος φωτισμός: Κάποια μοντέλα φροντίζουν και για την ατμόσφαιρα του δωματίου, κυρίως με LED φωτισμό που μπορεί να ρυθμιστεί σε ένταση και χρώμα. Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν φως με λάμπα ενσωματωμένη στο κέντρο.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ανεμιστήρα θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ