Τα είδη των αντλιών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεκάδες. Κάθε μια χρησιμοποιείται για διαφορετικούς λόγους και σκοπούς, ωστόσο όλες τους έχουν κάποια κοινά χαρακρτηριστικά που πρέπει να ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά αντλίας οποιουδήποτε είδους. Αυτά θα αναφέρουμε εν συντομία στο παρόν άρθρο.

Αν θέλουμε εν συντομία να καταγράψουμε τις σημαντικότερες κατηγορίες αντλιών, αυτές θα μποροούσαν να είναι οι εξής: αντλίες επιφανείας αυτόματης αναρρόφησης, περιφερειακές, φυγοκεντρικές, αντλίες μεταγγίσεως, υποβρύχιες αντλίες λυμάτων, συντριβανιών, ομβρίων, καθαρών, ακαθάρτων υδάτων, αντλίες πισίνας, γεωτρήσεων, θαλάσσης, υδρομασάζ, τσιμεντολάσπης, ενυδρείων, αφυδάτωσης σκαμάτων κλπ. Αναλόγως των αναγκών μας πρέπει να προχωρήσουμε και στην αγορά της αντίστοιχης αντλίας.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όπως προαναφέραμε, τα είδη των αντλιών που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δεκάδες. Τα βασικότερα κοινά τεχνικά χαρακρτηριστικά που πρέπει να ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά αντλίας οποιουδήποτε είδους είναι τα εξης:

Ισχύς: Το σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο προϊόντων ρεύματος. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.
Απόδοση: Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που ελέγχουμε πριν την αγορά μιας αντλίας. Η απόδοση (ή παροχή) ουσιαστικά μας δείχνει τη ποσότητα του υγρού που μπορεί να μεταφέρει μια αντλία και τη μετράμε συνήθως σε lt/h ή σε m³/h.
Μανομετρικό: Με απλά λόγια, το μανομετρικό είναι το θεωρητικά μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει το νερό χάρη στην αντλία (το οποίο όμως μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως είναι τυχόν απώλειες κατά τη διαδρομή του στο σωλήνα για οποιοδήποτε λόγο).
Μέγεθος στομίου: Μεγαλύτερο στόμιο συνεπάγεται με υψηλότερα επίπεδα παροχής ειδικά όταν συνδυάζεται με ισχυρό κινητήρα. Πρέπει να κάνουμε την επιλογή αναλόγως του σωλήνα και των αναγκών μας.
Υλικά κατασκευής: Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα με συνδυασμό υλικών κατασκευής. Πχ έχουμε αντλία πλαστική, μαντεμένια, ανοξείδωτη κλπ και αντίστοιχα φτερωτές πλαστικές, μπρούτζινες, ανοξείδωτες κλπ. Υπάρχουν επίσης και αντλίες που φέρουν κινητήρα με περιέλιξη χαλκού κλπ
Μέγεθος αντλίας: Αν έχουμε να τοποθετήσουμε μια αντλία σε χώρο τύπου φρεάτιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθός της ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μας καλύψει.
Επίπεδο θερμοκρασίας: Αφορά και τις αντλίες αυτές καθεαυτές και το μεταφερόμενο υγρό τους. Με απλά λόγια, οι αντλίες δε λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες περιβάλλοντος (η κάθε μια έχει τους δικούς της max °C) ενώ αντίστοιχα και το μεταφερόμενο υγρό τους πρέπει να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας.

ΥΓ: Στο παρόν άρθρο δε γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας που ακολουθεί κάθε τύπος αντλίας, παρά μια απλή αναφορά στα διάφορα είδη τους και τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να ελέγξει πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορα. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ιδιαίτερα ευρεία γκάμα των αντλιών που διαθέτουμε πατώντας ΕΔΩ: 

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.