Ο αποξηραντής αποτελεί ένα εύχρηστο και απλό στη λειτουργία του μηχάνημα που επιτρέπει στον καθένα να διατηρήσει με οικονομικό τρόπο διάφορα προϊόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι κατάλληλος για φρούτα, λαχανικά, κρέατα, μυρωδικά, ακόμα και για λουλούδια!

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη λειτουργία ενός αποξηραντή, θα πρέπει να διευκρυνίσουμε αρχικά το τί είναι η αποξήρανση. Η αποξήρανση λοιπόν είναι μια φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αφαίρεση του νερού από τα τρόφιμα εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και την ύπαρξη μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η αλλοίωση των προϊόντων. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει να διατηρούνται σχεδόν όλες οι ιδιότητες αλλά και τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων - λαχανικών κλπ. Ένα αποξηραμένο προϊόν μπορεί να παραμείνει σε αμετάβλητη κατάσταση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ξήρανση μέσω αυτών των αποξηραντών είναι μια απολύτως φυσική μέθοδος χωρίς να προστίθενται στη διαδικασία άλλες χημικές ουσίες ή συντηρητικά.

Για να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή ενός αποξηραντή, πρέπει αρχικά να έχουμε στο νου μας κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα συγκρίνουμε τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτά είναι τα παρακάτω:

-Ισχύς μοτέρ: Το σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο ηλεκτρικών συσκευών. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

-Υλικό κατασκευής: Οι περισσότεροι αποξηραντές που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σώμα από ανθεκτικό πλαστικό, ωστόσο υπάρχουν κάποια μοντέλα που διαθέτουν ανοξείδωτο σώμα με αποτέλεσμα να εγγυώνται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση. Το ανοξείδωτο σώμα φυσικά συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή.

-Χωρητικότητα δίσκων: Το συνηθέστερο νούμερο των δίσκων που χωράνε συνολικά οι κοινοί αποξηραντές της αγοράς κυμαίνεται από 5 έως και 12 δίσκους. Υπάρχουν παρ'όλα αυτά και μεγαλύτεροι σε μέγεθος αποξηραντές με περισσότερους δίσκους.

-Υλικό δίσκων: Οι περισσότεροι αποξηραντές είναι εξοπλισμένοι με πλαστικούς δίσκους. Ωστόσο, κάποια μοντέλα φέρουν ανοξείδωτους δίσκους οι οποίοι εγγυώνται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση σε σχέση με τους πλαστικούς.

-Εφαρμογή πρόσθετων αποξηραντών-δίσκων: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό, καθώς μοντέλα με αυτήν την δυνατότητα προσφέρουν στο χρήστη την ευχέρεια απλά να προσθέσει αν επιθυμει επιπρόσθετη μονάδα αποξηραντή (θάλαμο) ή και μεμονωμένους δίσκους στο υπάρχον μηχάνημα που ήδη έχει, με αποτέλεσμα να αποφύγει μια ενδεχόμενη αγορά ενός ακόμα ίδιου προϊόντος, απλά και μόνο επειδή δεν τον κάλυψε τελικά η χωρητικότητα του αποξηραντή του.

-Εύρος θερμοκρασίας: Αφορά τη θερμοκρασία λειτουργίας του εκάστοτε μοντέλου. Τα συνηθέστερα επίπεδα λειτουργίας των περισσότερων αποξηραντών που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυμαίνονται ανάμεσα στους 30-70°C. Σε αυτά τα επίπεδα λειτουργίας θα πρέπει να κατατάσσεται και ο αποξηραντής που θα επιλέξετε τελικώς.

-Διαφανής κατασκευή: Υπάρχουν κάποια μοντέλα με κλειστό περίβλημα αλλά και κάποιοι άλλοι που διαθέτουν διαφανή σχεδιασμό ώστε να ελέγχεται ανά πάσα ώρα και στιγμή η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προς αποξήρανση τρόφιμα. Η επιλογή ενός αποξηραντή βάσει αυτού του χαρακτηριστικού γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, μιας και δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα της αποξήρανσης.

Μεγάλη σημασία όμως πρέπει να δώσουμε και σε αυτά που πρέπει να γίνουν μετά την αποξήρανση, για να έχει νόημα η όλη διαδικασία. Τα αποξηραμένα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα - ακόμα και για περισσότερο από ένα χρόνο (!)- ειδικά εάν κρατούνται μακριά από την υγρασία, το φως και τα έντομα-, διατηρώντας τα για παράδειγμα σε αεροστεγή γυάλινα βάζα μέσα σε ένα ντουλάπι (μακριά από το φως). Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το φαγητό χρησιμοποιώντας μια χάρτινη σακούλα (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για το ψωμί) και να τα τυλίξουμε από πάνω με μια πλαστική σακούλα (θα λειτουργήσει σαν τσάντα ψύξης): η τσάντα από χαρτί προστατεύει τα αποξηραμένα προϊόντα από το φως και απορροφά την υπερβολική υγρασία, ενώ η πλαστική σακούλα εμποδίζει την είσοδο του αέρος.

Αφού λοιπόν είδαμε τη σημασία της αποξήρανσης, τον τρόπο λειτουργίας των αποξηραντών και τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να κάνετε την τελική σας επιλογή αγοράς. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά και το χρηματικό ποσό που έχετε σκοπό να διαθέσετε. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.