Ο ατμοκαθαριστής αποτελεί ένα προϊόν ιδιαίτερα χρήσιμο και πάνω απ'όλα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς είναι μια σημαντική λύση για τους ανθρώπους που θέλλουν να αποφύγουν τα απορρυπαντικά και να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες αλλεργιών

Χάρη στη δύναμη του ατμού, από τον οποίο πήραν και το όνομά τους, όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, οι ατμοκαθαριστές δύνανται να καθαρίσουν σε βάθος αλλά ταυτόχρονα να πετύχουν και απολύμανση σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα, ακόμα σε σημεία που θεωρούνται δυσπρόσιτα.

Ποιες κατηγορίες ατμοκαθαριστών όμως υπάρχουν και ποια είναι τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της καθεμιάς, τα οποία και πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός τέτοιου προϊόντος? Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε όσο γίνεται πιο περιεκτικά.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΤΜΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

1) Ατμοκαθαριστές Χειρός

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας, θα λέγαμε ότι μοιάζουν με οικιακούς ... βραστήρες και τα κύρια μέρη του σώματός τους είναι το δοχείο με μια χειρολαβή και ένα ακροφύσιο. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για γενική καθαριότητα, ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες επιφάνειες σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο και συγκεκριμένα στα πλακάκια και τους αρμούς που μαζεύουν τη περισσότερη σκόνη αλλά και άλατα, μούχλα, υπολείμματα από τα σαπούνια κλπ.

Οι ατμοκαθαριστές χειρός έχουν τη δυνατότητα να "δεχθούν" διάφορα εξαρτήματα με σκοπό την εκπόνηση εργασιών όπως: απολύμανση χερουλιών, σιδέρωμα κουρτινών, καθάρισμα λεκάνης και νιπτήρα τουαλέτας κλπ. Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η άνετη χρήση λόγω μικρού βάρους και όγκου, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ως καθαριστές ρούχων καθώς τα ρούχα δε βρέχονται και άρα δεν υπάρχει η πιθανότητα μουχλιάσματος και άσχημων οσμών στην περίπτωση που δε στεγνώσουν γρήγορα.

 

2) Ατμοκαθαριστές Χειρός

 

Οι ατμοκαθαριστές τύπου "σκούπα" πήραν το όνομά τους, όπως μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί, από τις ηλεκτρικές σκούπες δοχείου. Ο βραστήρας βρίσκεται εντός δοχείου με την ένωσή του με το ακροφύσιο να πραγματοποιείται μέσω ακροφύσιου. Για τη μετακίνησή τους, οι ατμοκαθαριστές - σκούπες είναι εξοπλισμένες με ροδάκια, κάνοντας έτσι τη μεταφορά τους εύκολη υπόθεση.

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι πιο ισχυροί και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, ενώ είναι ιδανικοί για περισσότερους και πιο εντατικούς καθαρισμούς, μεγαλύτερες επιφάνειες και πιο δύσκολους λεκέδες και βρωμιές. Τέλος, επειδή το δοχείο κινείται σχδόν "ανεξάρτητα", το μεταφερόμενο προς το χέρι βάρος είναι αισθητά μικρότερο με αποτέλεσμα η εργασία να καθίσταται περισσότερο ξεκούραστη και άνετη, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως το βάρος του δοχείο καθορίζει την ευκολία ή μη της μεταφοράς του σε πιο δύσκολα σημεία π.χ. σκάλες, όμως όπως και να'χει είναι πιο αποτελεσματικές από τα μοντέλα χειρός ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε πως και αυτές διατίθενται με διάφορα ακροφύσια για πολλές και διαφορετικές χρήσεις.

 

3) Σφουγγαρίστρες ατμού - Steam Mops

 Οι σφουγγαρίστρες ατμού έχουν τη μορφή όρθιας ηλεκτρικής σκούπας (upright). Ο βραστήρας είναι τοποθετημένος πάνω στο σωλήνα της συσκευής και στην άκρη του σωλήνα βρίσκεται το ακροφύσιο, συνήθως με ένα εφαρμοστό ύφασμα που μοιάζει με παρκετέζα. Αυτά τα μοντέλα είναι ελαφρύτερα από τους ατμοκαθαριστές σκούπα, έχουν μικρότερη χωρητικότητα από τους άλλους δύο τύπους και είναι για περιπτώσεις που χρειάζεται ένας γρήγορος και ικανοποιητικός καθαρισμός. Επομένως, δεν έχουν ούτε την ευελιξία των ατμοκαθαριστών χειρός ούτε την ισχύ των ατμοκαθαριστών σκούπα, αλλά αν χρησιμοποιηθούν περισσότερες φορές (τακτικότεροι καθαρισμοί) μπορούν να πετύχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

 

4) Βούρτσες Ατμού

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι και οι βούρτσες ατμού που μοιάζουν με τους ατμοκαθαριστές χειρός, αλλά είναι κυρίως για το σιδέρωμα και την περιποίηση των ρούχων. Με μια βούρτσα ατμού μπορείτε να απολυμάνετε και να φρεσκάρετε ένα ρούχο κρεμασμένο σε μια κρεμάστρα. Οι βούρτσες ατμού δεν έχουν μεγάλα δοχεία και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες εργασίες. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ευέλικτες και πρακτικές.

Τα δύο τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε είναι η αυτονομία του ατμού που καθορίζεται από το μέγεθος του δοχείου και η ισχύς της βούρτσας ατμού. Όσο μεγαλύτερη η αυτονομία και ισχύς τόσο το καλύτερο γιατί μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερους καθαρισμούς χωρίς να διακόπτετε την εργασία σας.

 

ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΤΜΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΧΑΛΙΩΝ

Οι καθαριστές χαλιών δεν χρησιμοποιούν ατμό, αλλά πολύ ζεστό νερό για να μαλακώσουν και να αφαιρέσουν τους λεκέδες. Έτσι, η επιφάνεια του χαλιού βρέχεται με νερό και απορρυπαντικό και στη συνέχεια γίνεται αναρρόφηση, όπως περίπου γίνεται με τις συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες. Επειδή στο τέλος μένει ένα ποσοστό υγρασίας που μπορεί να προσελκύσει νέους μικροοργανισμούς, αυτές οι συσκευές συστήνονται μόνο για καθαρισμό και όχι για απολύμανση.

 

ΚΥΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΤΜΟ

Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους ατμοκαθαριστές και τους απλούς καθαριστές χαλιών είναι οτι οι δεύτεροι δε χρησιμοποιούν ατμό, αλλά πολύ ζεστό νερό για να μαλακώσουν και να αφαιρέσουν τους λεκέδες. Με τον τρόπο αυτό, η επιφάνεια των χαλιών βρέχεται με απορρυπαντικό και νερό και συνέχεια γίνεται αναρρόφηση, όπως γίνεται δηλαδή κατά κάποιον τρόπο και με τις τυπικές ηλεκτρικές σκούπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι στο τέλος της διαδικασίας καθαρισμού, ένα ποσοστό εργασίας παραμένει με αποτέλεσμα να προσελκύονται νέοι μικροοργανισμοί, οι συσκευές αυτές δε συστήνονται για απολύμανση αλλά αποκλειστικά για καθαρισμό. 

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΤΜΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

Συνεχής ανεφοδιασμός: Οι ατμοκαθαριστές που διαθέτουν τη λειτουργία του συνεχούς ανεφοδιασμού επιτρέπουν την αναπλήρωση του νερού χωρίς να διακόψετε την εργασία σας. Αυτά τα συστήματα έχουν δύο δοχεία, ένα ρεζερβουάρ για κρύο νερό και ένα δεύτερο που είναι ο βραστήρας. Το νερό περνάει από το ρεζερβουάρ στον βραστήρα μέχρι να τελειώσει οπότε και ανάβει μια λυχνία που ειδοποιεί ότι πρέπει να ξαναγεμίσετε το ρεζερβουάρ. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της λειτουργίας είναι ότι δεν ψύχεται η αντίσταση στον βραστήρα και επομένως δεν χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξαναζεσταθεί. Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, μπορεί κανείς να δουλεύει τη συσκευή χωρίς διακοπές, κάτι που είναι απαραίτητο ειδικά στους επαγγελματικούς ατμοκαθαριστές.

Χρόνος θέρμανσης: Οι ατμοκαθαριστές απαιτούν αρκετά μεγάλα ποσά θερμότητας και ως αποτέλεσμα χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ζεσταθεί η αντίσταση και να έρθει το νερό σε θερμοκρασία ατμού. Όσο μικρότερος είναι ο χρόνος θέρμανσης τόσο το καλύτερο γιατί δεν χρειάζεται μεγάλη αναμονή για να ξεκινήσετε μία εργασία ή να συνεχίσετε μετά από ανεφοδιασμό. Οι ατμοκαθαριστές steam-mops μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά από 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα περισσότερα μοντέλα χρειάζονται 7-15 λεπτά για να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Ο χρόνος θέρμανσης σε συνδυασμό με τον συνεχή ανεφοδιασμό μπορεί να μειώσουν σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει μια εργασία.

Ισχύς - κατανάλωση ενέργειας: Η ισχύς των ατμοκαθαριστών κυμαίνεται από λίγο κάτω από τα 1000 W μέχρι πάνω από 2200 W. Συνήθως οι ατμοκαθαριστές χειρός είναι περίπου στα 1000 W, οι ατμοκαθαριστές σκούπα πάνω από 1500 W και τα steam mops έχουν ενδιάμεση ισχύ, περίπου 1300 W. Όπως σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και στους ατμοκαθαριστές, η ισχύς έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας και όσο περισσότερα Watt, τόσο πιο γρήγορα θερμαίνεται το νερό.

Μέγιστη πίεση: Καθώς μιλάμε για καθαρισμό με τη δύναμη του ατμού, η πίεση παίζει σημαντικό ρόλο και κυμαίνεται συνήθως από 3 ως 5 bar. Σχεδόν όλα τα μοντέλα διαθέτουν επαρκή πίεση για τις περισσότερες εργασίες. Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία έχει και ο χρόνος για τον οποίο ένας ατμοκαθαριστής μπορεί να διατηρήσει μια δεδομένη τιμή πίεσης. Σταθερή πίεση σημαίνει σταθερή απόδοση και σταθερή ποσότητα ατμού κατά τη διάρκεια της εργασίας. Τα καλύτερα μοντέλα διαθέτουν μετρητή της πίεσης, αλλά και δυνατότητα ρύθμισής της στη χειρολαβή.

Παροχή ατμού: Οι πιο πολλές συσκευές διαθέτουν έλεγχο της παροχής ατμού στη χειρολαβή, που σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίζετε την ποσότητα του ατμού και κατ’ επέκταση να περιορίζετε την υγρασία που απομένει στο τέλος, ώστε οι επιφάνειες να απολυμαίνονται και να στεγνώνουν γρήγορα.

Επίπεδα θορύβου: Καθώς δεν διαθέτουν κινούμενα μέρη, όπως οι ηλεκτρικές σκούπες, οι περισσότεροι ατμοκαθαριστές δεν παράγουν ιδιαίτερο θόρυβο. Ο μόνος «ήχος» που παράγεται είναι αυτός της εκτόνωσης του ατμού από το ακροφύσιο, η οποία λειτουργεί και ως μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή εγκαυμάτων.

Είδος νερού: Ένα ακόμα σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό είναι το είδος του νερού που προβλέπεται κατά τη χρήση. Το νερό βρύσης είναι πιο άμεσα διαθέσιμο, αλλά έχει άλατα. Αντιθέτως, το απιονισμένο, αν και κοστίζει παραπάνω, συμβάλλει στη συντήρηση και την καλή λειτουργία της συσκευής. Γι’ αυτό κάποιοι κατασκευαστές συστήνουν μόνο απιονισμένο, διαφορετικά δεν ισχύει η εγγύηση του προϊόντος. Όταν επιλέγετε νερό βρύσης, δημιουργούνται αποθέσεις αλάτων στη συσκευή, τα οποία αφαιρούνται δύσκολα. Αν δεν υπάρχει εγκατεστημένη η σχετική λειτουργία, μπορούν να απομακρυνθούν επιτυχώς με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Στο παρόν άρθρο έγινε αναλυτική παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας αλλά και των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών τα οποία πρέπει να προσέξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός ατμοκαθαριστή, οποιασδήποτε κατηγορίας.

Καταλήγοντας, η τελική επιλογή αγοράς ενός ατμοκαθαριστή, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

Πηγή: BestPrice