Η αγορά ενός δοχείου καυσίμου μπορεί να μοιάζει με μια απλή υπόθεση. Κι όμως, υπάρχουν αρκετές μικρές λεπτομέρειες στις οποίες πρέπει να εστιάσει κανείς πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αγορά, τις οποίες και θα καταγράψουμε αναλυτικά στο παρόν άρθρο.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα δοχεία καυσίμων να ξεχωρίζουν μεταξύ τους είναι τα παρακάτω:

  • Χωρητικότητα: Αποτελεί το πιο συχνό και κλασσικό τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχει κανείς πριν αγοράσει ένα δοχείο καυσίμου και δεν είναι άλλο από τη συνολική ποσότητα υγρού που μπορεί να χωρέσει το εκάστοτε μοντέλο. 
  • Υλικό: Αφορά το κυρίως σώμα του εκάστοτε δοχείου. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι είτε με μεταλλικό, είτε με ανθεκτικό πλαστικό σώμα, με σκοπό ασφαλώς τη μακροζωϊα τους.
  • Πολυχρηστικότητα: Υπάρχουν κάποια δοχεία καυσίμων με διπλή χρηστικότητα, δηλαδή φέρουν χώρο τόσο για καύσιμη ύλη (βενζίνη, πετρέλαιο κλπ) όσο και για λάδι. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά αν χρησιμοποιούμε μηχανήματα με δίχρονους κινητήρες όπου είναι απαραίτητη η μίξη.
  • Τύπος κλειδώματος: Στα δοχεία καυσίμων που κυκλοφορούν στην αγορά συναντάμε δύο τύπους κλειδώματος: βιδωτό καπάκι ή λουκέτο όπου και τα δύο παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση ανατροπής του δοχείου.
  • Ένδειξη στάθμης: Ένα χρήσιμο στοιχείο σε ένα δοχείο καυσίμων είναι να έχει εξωτερική ένδειξη στάθμης ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ποσότητα που υπάρχει σε απόθεμα. Αυτό το συναντάμε κυρίως στα σκουρόχρωμα δοχεία. Υπάρχουν κάποια άλλα πιο ανοιχτού χρωματισμού που δε διαθέτουν εξωτερική ένδειξη στάθμης (κυρίως σε παλαιότερα μοντέλα) αλλά μπορούμε να διαπιστώσουμε το απόθεμα αν το γυρίσουμε προς μια πηγή φωτός (λάμπα, ήλιος κλπ).
  • Πιστοποίηση: Όταν μιλάμε για δοχεία καυσίμων, ανεξαρτήτως υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα, θα πρέπει να ελέγξουμε ότι πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (πχ μεταφοράς εύφλεκτων υλικών) και ότι εξασφαλίζουν την απομάκρυνση στατικού ηλεκτρισμού.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

-Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή αγοράς δοχείου καυσίμων, βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες.
-Το δοχείο καυσίμου θα πρέπει να μεταφέρεται αποκλειστικά σε όρθια θέση και μόνο εφόσον έχουμε εξασφαλίσει ότι είναι σωστά κλειστό.
-Αν μεταφέρετε ένα δοχείο καυσιμου πεζοί, φροντίστε για την ελάχιστη δυνατή ταλάντευση του δοχείου.
-Αν μεταφέρετε ένα δοχείο καυσίμου με το αυτοκίνητο, φροντίστε για την ανανέωση του αέρα έχοντας λίγο ανοιχτό το παράθυρο και οδηγείτε με σχετικά μικρή ταχύτητα.
-Δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση η μεταφορά δοχείων καυσίμου στο χώρο αποσκευών του αμαξιού σας, καθώς υπάρχει περιορισμένος αέρας και ελοχεύει κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικής ατμόσφαιρας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός δοχείου καυσίμων, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.