Το ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς αποτελεί ένα προϊόν ιδιαίτερης και συγκεκριμένης χρήσης και απευθύνεται αποκλειστικά σε απαιτητικούς χρήστες, είτε πρόκειται για ερασιτέχνες είτε για επαγγελματίες. Στη χρήση έχει αρκετές ομοιότητες με τα αυτοκινούμενα καρότσια που αναλύσαμε σε παλαιότερο άρθρο του blog, αλλά ταυτόχρονα και κάποιες διαφορές, στοιχεία τα οποία θα καταγράψουμε στο παρόν άρθρο.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες μηχανημάτων, όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό απλά και μόνο από την εικόνα τους, έχει να κάνει με τον τρόπο κίνησής τους. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρει και η λέξη, τα προϊόντα αυτά είναι εξοπλισμένα με ερπύστριες τεχνολογίας τύπου αρθρωτού μεταλλικού ιμάντα που περιβάλλει τους τροχούς της κάθε πλευράς του οχήματος διευκολύνοντας την κίνηση σε ανώμαλο - ακατάλληλο έδαφος. Ουσιαστικά αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα σε σχέση με τα αυτοκινούμενα καρότσια τρακτερωτών τροχών στα οποία αναφερθήκαμε και προηγουμένως, ότι δηλαδή μπορεί να κινηθεί και σε πιο δυσπρόσιτα μέρη χωρίς να "κολλάει" (πχ λάσπες, πάγο κλπ) και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μεγαλοεταιρείες ή ομάδες διάσωσης έχουν εφοδιαστεί με τέτοιο μηχάνημα ώστε να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες καταστάσεις σε περιπτώσεις ανάγκης. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από απαιτητικούς ιδιώτες για τη μεταφορά κάθε είδους φορτίου: από πέτρες, άμμο, χαλίκια, τούβλα, κλπ έως και τρόφιμα, πρώτες ύλες ή ότι άλλο μπορεί να φορτωθεί και να χρήζει μετακίνησης.

Παρ' όλα αυτά όμως, όσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, δεν παύει να αποτελεί ένα εργαλείο ειδικών συνθηκών και μεταχείρισης, εξ'ού και το τουλάχιστον τετραψήφιο νούμερο το οποίο πρέπει να διαθέσει κάποιος για να το αποκτήσει. Υπάρχουν αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου ερπυστριοφόρου μηχανήματος μεταφοράς φορτίων, τα οποία και θα βρείτε στην κάτωθι καταγραφή.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αντοχή φορτίου: Όταν μιλάμε για οποιοδήποτε μηχάνημα μεταφοράς φορτίων, από τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία ελέγχουμε είναι η ικανότητά του στην αντοχή φορτίου μεγάλου βάρους. Όσο περισσότερη αντοχή, τόσο περισσότερο και το φορτίο που μπορούμε να μεταφέρουμε.

Διαστάσεις καρότσας: Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η συνολική διάσταση της καρότσας με την οποία είναι εξοπλισμένο το εκάστοτε μοντέλο. Μεγαλύτερη καρότσα ισούται με περισσότερο χώρο για φόρτωση φορτίου, ωστόσο δεδομένα ανεβαίνουν και οι συνολικές διαστάσεις του μηχανήματος.

Τύπος ενέργειας: Τα ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς είναι εξοπλισμένα με ισχυρούς βενζινοκινητήρες ή
πετρελαιοκινητήρες. Σαφώς τα μοντέλα που φέρουν diesel κινητήρες είναι πιο ακριβά, ωστόσο αν σκεφτούμε τη χαμηλότερη τιμή του ως καύσιμο, είναι δεδομένο ότι θα γίνει απόσβεση σε βάθος χρόνου.

Δυνατότητα ανατροπής: Εφόσον μιλάμε για μηχάνημα μεταφοράς φορτίου, δεδομένα η δυνατότητα ανατροπής αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών. Σε αυτά τα μηχανήματα γίνεται είτε με μπουκάλες είτε με υδραυλικό σύστημα. Στη δεύτερη περίπτωση ανεβαίνει σε σημαντικό βαθμό και το κοστολόγιο.

Ταχύτητες: Δεδομένα αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να πιάσουν μεγάλες ταχύτητες και για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο θα πρέπει να προτιμηθούν μοντέλα που να έχουν και τη δυνατότητα οπίσθιας κίνησης ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η μετακίνηση και η μεταφορά τους.

Ανοιγοκλεινόμενα παραπέτα: Μολονότι τα περισσότερα ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς είναι εξοπλισμένα με μονοκόματη καρότσα και παραπέτα αντίστοιχα, κυκλοφορούν στο εμπόριο και μοντέλα με ανοιγοκλεινόμενα παραπέτα τα οποία παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στο φόρτωμα και στο ξεφόρτωμα του φορτίου, ωστόσο πρέπει να έχουμε δεδομένο ότι σε αυτήν την περίπτωση ανεβαίνει σε σημαντικό βαθμό και το κοστολόγιο του εκάστοτε μηχανήματος.

Εφαρμογή εξαρτημάτων: Είναι πολύ σημαντικό τέτοια προϊόντα να μπορούν να δεχθούν διάφορα επιπλέον εξαρτήματα ώστε να χρησιμοποιούνται και για άλλες εργασίες και να λειτουργούν ως πολυμηχανήματα. Δύο σε ένα δηλαδή, και γιατί όχι, αν σκεφτούμε πόσα χρήματα έχουμε δώσει για να το αποκτήσουμε εξαρχής. Για παράδειγμα ορισμένα προϊόντα δέχονται αντίστοιχα εξαρτήματα και λειτουργούν και ως καθαριστές χιονιού

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ερπυστριοφόρου μηχανήματος μεταφοράς φορτίων, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.