Η φρέζα αυλακώσεων τοίχου αποτελεί ένα έξυπνο, πρωτοποριακό, πρακτικό και εύκολο στη χρήση προϊόν, το οποίο μπορεί να μην ήταν έως προσφάτως τόσο γνωστό στο ευρύ ελληνικό καταναλωτικο κοινό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δείχνουν να εκτιμούν τις παροχές του και καταλήγουν στην αγορά του.

Η χρήση για την οποία προορίζεται το εν λόγω προϊόν "αποκαλύπτεται" ουσιαστικά από την ονομασία του. Είναι μια φρέζα (άρα τύπου "σκαπτικό") αυλακώσεων (μικρών τρυπών) τοίχου (κοινώς σε μπετό). Κοινώς, χρησιμοποιείται σε τσιμέντο (αλλά και σε κοίλα τούβλα, κυψελοειδές σκυρόδεμα, διάφορα μαλακά υλικά κ.α.) ώστε να δημιουργήσει τρύπες για διάφορες εφαρμογές, πχ την τοποθέτηση σωλήνων κλπ. Αν επιθυμείτε, για να κατανοήσετε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας μιας κοινής φρέζας αυλακώσεων τοίχου μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ  ώστε να δείτε σε βίντεο ένα τέτοιο προϊόν σε δράση.

Οι φρέζες αυλακώσεων τοίχου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) τις ηλεκτρικές και β) τις επαναφορτιζόμενες φρέζες μπαταρίας. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες κάνοντας μια γρήγορη αναφορά στα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς κάποιου προϊόντος αλλά και στα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα της κάθε μιας από αυτές.

 

1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΦΡΕΖΕΣ ΑΥΛΑΚΩΣΕΩΝ (ΡΕΥΜΑΤΟΣ)

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τις φρέζες αυλακώσεων τοίχου χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι το βάρος, η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ και του δίσκου (+ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των στροφών), η διάμετρος του δίσκου, το βάθος και το πλάτος κοπής του, το μήκος του καλωδίου, η ύπαρξη η μη προστασίας από την υπερφόρτωση και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής). Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών φρεζων αυλακώσεων τοίχων είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα αντίστοιχα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας, με την τιμή τους να ξεκινάει από τα 90€ (τα καθαρά ερασιτεχνικά μοντέλα κοστολογούνται 90-150€, ενώ για ένα επαγγελματικό το κοστολόγιο μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από τα 1000€) και τέλος μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες. Τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών φρεζων αυλακώσεων τοίχων είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ'εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση - μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΦΡΕΖΕΣ ΑΥΛΑΚΩΣΕΩΝ (ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ)

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία φρεζων αυλακώσεων τοίχων που άρχισε να εμφανίζεται κυρίως τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό εμπόριο, είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, το συνολικό του βάρος, οι στροφές του μοτέρ και του δίσκου (+ η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των στροφών), η διάμετρος του δίσκου, το βάθος και το πλάτος κοπής του, η ύπαρξη η μη προστασίας από την υπερφόρτωση και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής του). Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Οι επαναφορτιζόμενες φρέζες αυλακώσεων μπαταρίας είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις ηλεκτρικές, (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας "κατηγορίας" και των ίδιων χαρακτηριστικών) κάτι όμως που οφείλεται και στο γεγονός ότι τα περισσότερα μοντέλα φέρουν μπαταρία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας, επομένως "χρεώνεται" κάτι παραπάνω η πολυχρηστικότητά τους. Τέλος, είναι και λίγο πιο βαριές από τις ηλεκτρικές λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας τους.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας φρέζας αυλακώσεων τοίχου, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τις φρέζες αυλακώσεων τοίχου που προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.