ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα γυαλιά προστασίας ηλεκτροκόλλησης αποτελούν μια οικονομική πλην τίμια επιλογή όσον αφορά την προστασία των οφθαλμών του χρήστη κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτροσυγκόλλησης. Επιλογή την οποία βέβαια προτιμούν περισσότερο οι ερασιτέχνες χρήστες παρά οι επαγγελματίες.

Η καλύτερη δυνατή προστασία των οφθαλμών ενός χρήστη ηλεκτροσυγκόλλησης πραγματοποιείται με τη χρήση μιας ειδικά κατασκευασμένης γι’αυτόν το σκοπό μάσκας. Έχουμε αναλύσει σε άλλο άρθρο το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ  τον τρόπο λειτουργίας και επιλογής μιας ειδικής μάσκας ηλεκτροκόλλησης με παράλληλη αναφορά στα βασικότερα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Για να επιστρέψουμε όμως στο κυρίως θέμα του παρόντος άρθρου, τα γυαλιά προστασίας ηλεκτροκόλλησης αποτελούν όπως προαναφέραμε μια οικονομική πλην τίμια επιλογή όσον αφορά την προστασία των οφθαλμών του χρήστη και προτιμάται κυρίως από αρχάριους ή ερασιτέχνες χρήστες. Κατατάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες τις οποίες και θα αναφέρουμε παρακάτω καταγράφοντας παράλληλα τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.

 

1) ΑΠΛΑ ΤΥΠΙΚΑ ΣΚΟΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ

Αποτελούν την πρώτη και πιο οικονομική επιλογή αγοράς γυαλιών συγκόλλησης. Εμφανισιακά, μοιάζουν με τα κοινά γυαλιά εργασίας σκούρου φακού, για τον λόγο αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πιστοποιήσεις του εκάστοτε προϊόντος και αν δεν εμφανίζονται, να τις ζητάτε από το κατάστημα το οποίο εμπορεύεται τα εν λόγω γυαλιά (σημαντικότερες είναι οι σημάνσεις φακού και σκελετού). Τα περισσότερα γυαλιά αυτής της κατηγορίας έχουν ειδικό ενισχυμένο πλαστικό κυρίως σώμα και γυαλιά με κρύσταλλα polycarbonate συγκεκριμένου βαθμού σκίασης.

Επιπλέον βασικά χαρακτηριστικά που μπορείτε να ελέγξετε είναι αν είναι εξοπλισμένα με ρυθμιζόμενα μπράτσα αλλά και αν φέρουν ειδική υποδοχή για επιπλέον κορδόνι ανάρτησης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά σας βοηθάνε ώστε να παρέχετε στον εαυτό σας καλύτερη εφαρμογή επάνω σας χωρίς να είναι πολύ “χαλαρά” τα γυαλιά με κίνδυνο να πέσουν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά μοντέλα αυτής της κατηγορίας και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ακόμα και με 1.50€, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί την πιο οικονομική επιλογή προστασίας ηλεκτροκόλλησης που υπάρχει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

2) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΣΚΙΑΣΗΣ

Τα ερασιτεχνικά γυαλιά προστασίας συγκόλλησης με αυτόματη σκίαση είναι ένα “κλικ” ποιοτικά πιο πάνω από τα γυαλιά της προηγούμενης πρώτης κατηγορίας των απλών γυαλιών σκούρου φακού. Η παροχή της αυτόματης σκίασης είναι σημαντική ως χαρακτηριστικό, ενώ υπάρχουν μοντέλα με διπλό τύπο τροφοδοσίας, δηλαδή και ηλιακού πάνελ (Solar Panel) αλλά και μπαταρίας (Battery) και συνήθως είναι κατάλληλα για θερμοκρασίες έως και +55ºC.

Άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι εκ των βασικών που πρέπει να ελέγξετε πριν προχωρήσετε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος είναι το βάρος, το συνολικό οπτικό πεδίο των γυαλιών και το μέγεθος της “κασέτας”, ο χρόνος ενεργοποίησης καθώς επίσης και η κατάσταση βαθμού σκίασης (DIN) με και χωρίς ενεργοποίηση. Εξυπακούεται πως και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πιστοποιήσεις του εκάστοτε προϊόντος και αν δεν εμφανίζονται, να τις ζητάτε από το κατάστημα το οποίο τα εμπορεύεται. Τα γυαλιά του τύπου αυτού αποτελούν επίσης μια τίμια επιλογή όταν πρόκειται για καθαρά ερασιτεχνική χρήση και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ακόμα και με 2.50€.

 

3) ΗΜΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΥΠΟΥ GOOGLE

γυαλιά προστασίας

Αποτελούν την καλύτερη δυνατή επιλογή ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες γυαλιών προστασίας ηλεκτροκόλλησης, με την έννοια ότι είναι η κατασκευή αλλά και τα χαρακτηριστικά τους τέτοια που παραπέμπουν περισσότερο σε μάσκα προστασίας παρά σε γυαλιά. Είναι γνωστά ως “τύπος Google” λόγω του σχεδιασμού τους και είναι η πρότασή μας για τελική επιλογή αγοράς, αν τελικώς καταλήξετε να εμμείνετε στην αγορά γυαλιών και όχι μάσκας ηλεκτροκόλλησης.

Τα περισσότερα μοντέλα έχουν κυρίως σώμα από ανθεκτικό Πολυβινυλοχλωρίδιο (γνωστό πιο απλά και ως PVC), μαλακό / εύκαμπτο βινύλιο ή και συνδυασμό υλικών. Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία και πρέπει να δώσετε περισσότερο βάση πριν προχωρήσετε στην τελική επιλογή αγοράς κάποιου προϊόντος είναι η ύπαρξη η μη ειδικών αεριζόμενων θυρών εξαερισμού, οι πιστοποιήσεις των κρυστάλλων των φακών, η ύπαρξη η μη ειδικού ρυθμιζόμενου στηρίγματος κεφαλής καθώς και το μέγεθός του ως προς το πλάτος, με την έννοια ότι κάποια μοντέλα έχουν μεγαλύτερο βάθος έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα εφαρμόσει άνω του ακόμα και πάνω από γυαλιά οράσεως.

Εξυπακούεται πως και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πιστοποιήσεις του εκάστοτε προϊόντος και αν δεν εμφανίζονται, να τις ζητάτε από το κατάστημα το οποίο τα εμπορεύεται. Τα γυαλιά του τύπου αυτού αποτελούν την καλύτερη επιλογή σε σχέση και με τις προηγούμενες δύο και μπορείτε να τα προμηθευτείτε ακόμα και με 3.50€.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η τελική επιλογή αγοράς γυαλιών προστασίας ηλεκτροκόλλησης θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *