Με την πάροδο των ετών και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές. Από τα πλέον πρωτότυπα και χρήσιμα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί είναι οι ηλιακοί φούρνοι.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με σκοπό το μαγείρεμα είναι κάτι που φάνταζε μακρινό όνειρο μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Όχι πια. Πλέον, όχι μόνο δίνεται στον κόσμο αυτή η δυνατότητα, αλλά υπάρχουν και πολλών διαφορετικών ειδών ηλιακοί φούρνοι οι οποίοι προσαρμόζονται αναλόγως των αναγκών του εκάστοτε καταναλωτή.

Σαν φιλοσοφία και τρόπος λειτουργίας, είναι πάρα πολύ απλό. Τοποθετείτε τους ανακλαστήρες του εκάστοτε μοντέλου προς τη μεριά του ήλιου, και εφόσον έχετε βάλει το προς μαγείρεμα φαγητό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι να ετοιμαστεί πλήρως. Το ακόμα καλύτερο είναι πως, οι ηλιακοί φούρνοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να τηγανίζουν, να βράζουν, Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τους τέσσερις σημαντικότερους τύπους ηλιακών φούρνων που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο, καταγράφοντας παράλληλα τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.

ΤΥΠΟΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΦΟΥΡΝΩΝ

1) ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ

Ο ατομικός ηλιακός φούρνος προτείνεται ανεπιφύλακτα για τους ανθρώπους που τους αρέσει η εξοχή, το κάμπινγκ και γενικότερα η περιπέτεια και επιζητούν μια πλήρη αυτονομία, ακόμα και μακριά από τον πολιτισμό. Είναι ο πιο προσιτός, από οικονομικής άποψης, ενώ το μικρό του βάρος επιτρέπει στον χρήστη να το παίρνει μαζί του παντού. Το βάρος του ίσα που αγγίζει το ένα κιλό, ενώ η χωρητικότητά του αγγίζει τα 400ml, που είναι η μέση ατομική ανθρώπινη μερίδα φαγητού. Συνίσταται ανεπιφύλακτα ως μια καλή, οικονομική, ασφαλής και αξιόπιστη λύση.

 

2) ΦΟΥΡΝΟΣ ΔΥΟ-ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Οι φούρνοι αυτής της κατηγορίας είναι πιο μεγάλης χωρητικότητας σε σχέση με τους ατομικούς, και λογικό, καθώς προορίζονται για χρήση από περισσότερα του ενός άτομα. Παρ'όλα αυτά, το βάρος τους είναι αρκετά χαμηλό (αγγίζει οριακά το 1.5kg) με τη χωρητικότητά τους να κυμαίνεται στα 1200-1400ml, δηλαδή τρεις φορές η μέση ατομική ανθρώπινη μερίδα φαηγοτύ. Η αγορα ενός φούρνου αυτής της κατηγορίας συνίσταται κυρίως σε ζευγάρια κατασκηνωτών ή εξερευνητών, καθώς βγαίνει πιο οικονομικά από την αγορά δύο ατομικών ηλιακών φούρνων. Επίσης, συνίσταται και στην περίπτωση όπου υπάρχει κάποιο εξοχικό προκειμένου να υπάρχει πάντα μια γρήγορη και οικονομική λύση μαγειρέματος, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη ηλεκτρικής εγκατάστασης, πετρογκάζ ή γεννήτριας.

 

3) ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΞΙ-ΟΚΤΩ ΑΤΟΜΩΝ

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην αγορά ενός προϊόντος προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά ενός ηλιακού φούρνου ακομα μεγαλύτερων διαστάσεων και χωρητικότητας από αυτούς των δύο προαναφερθέντων κατηγοριών. Οι φούρνοι 6-8 ατόμων καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μιας οικογένειας καθώς η χωρητικότητά τους ξεπερνάει τα 7lt φαγητού. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κατηγορίες, ο εν λόγω φούρνος είναι αρκετά πιο ογκώδης -και λογικό- επομένως δεν είναι τόσο εύκολο να τον έχουμε συνεχώς μαζί μας στα ταξίδια ή στις εκδρομές μας. Τέτοιου τύπου φούρνοι προτείνονται κυρίως για το σπίτι ή το εξοχικό σας, ακόμα και για την παραλία, αν υπάρχει μεγάλη παρέα ατόμων.

 

4) ΦΟΥΡΝΟΣ ΟΚΤΏ+ ΑΤΟΜΩΝ

Ένας από τους πρώτους ηλιακούς φούρνους που κατασκευάστηκαν αρχικά ως πατέντες και μετέπειτα ως κανονικό εμπορεύσιμο προϊόν είναι οι μεγάλοι ηλιακοί φούρνοι 8+ ατόμων τύπου "ομπρέλα". Οι φούρνοι αυτοί πήραν την ονομασία τους από τον σχεδιασμό τους, καθώς έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με μια κοινή ομπρέλα. Στο κέντρο τους, υπάρχει μια βάση όπου τοποθετούμε το δοχείο μαγειρέματος (συνήθως κατσαρόλα), το οποίο θερμαίνεται και μαγειρεύει το εσωτερικό του από την αντανάκλαση των ηλιακών ακτινών που προκαλείται. Το μεγάλο αρνητικό των φούρνων αυτής της κατηγορίας, εκτός από το ότι είναι αρκετά πιο ακριβοί από τις άλλες κατηγορίες είναι πως, εξαιτίας του μεγάλου τους όγκου, είναι εξαιρετικά δύσχρηστο όσον αφορά τη μεταφορά του, ενώ επίσης είναι αρκετά χρονοβόρα τόσο η συναρμολόγηση, όσο και η αποσυναρμολόγησή τους.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Ξεχάστε λοιπόν τους υψηλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις πολυέξοδες ηλεκτρογεννήτριες, τα πετρογκάζ και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσατε μέχρι στιγμής για να μαγειρέψετε. Πλέον χρειάζεστε μόνο ένα πράγμα: τον ήλιο! Με τους ηλιακούς φούρνους μπορείτε να ψήσετε, να τηγανίσετε, να βράσετε και γενικά να μαγειρέψετε ό,τι θέλετε, εύκολα, γρήγορα και πάνω απ’ όλα εντελώς δωρεάν! Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να αγοράσετε τον ηλιακό φούρνο που σας καλύπτει. Εννοείται πως η τελική επιλογή εξαρτάται και από το τελικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία γκάμα μας καθώς και πολλές πληροφορίες για την κάθε κατηγορία ηλιακού φούρνου πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.