Τα κλιματιστικά αποτελούν στις μέρες μας απαραίτητες συσκευές για όλα τα νοικοκυριά καθώς έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επομένως η αγορά του αποτελεί επένδυση που θα μείνει για χρόνια.

Πώς όμως μπορούμε να διαλέξουμε το κατάλληλο κλιματιστικό? Ποιοί είναι οι διαφορετικοί τύποι κλιματιστικών που υπάρχουν και τι λειτουργίες προσφέρει ο καθένας? Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός κλιματιστικού? Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρόν άρθρο, καταγράφοντας αρχικά τις βασικές κατηγορίες κλιματιστικών συνοδευόμενες από τα θετικά και τα αρνητικά της καθεμιάς, ενώ στη συνέχεια θα αναφερθούμε και σε μερικά βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ανάλυσης.

 

01) Φορητά κλιματιστικά ψυχρού αέρα (portable)

πωλειται φορητο κλιματιστικο ψυξης /θερμανσης FU...


Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν σε μεμονωμένους χώρους και η πλειοψηφία τους είναι εξοπλισμένη με ροδάκια έτσι ώστε να παρέχουν ευκολότερες μεταφορές και μετακινήσεις από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τα βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι ο σωλήνας εξάτμισης που έχουν (ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από κάποιο παράθυρο ή καποια ανοιχτή πόρτα) με τον οποίο η θερμότητα μεταφέρεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Από τη στιγμή που υπάρχει άνοιγμα στο χώρο, αυτόματα σημαίνει και χαμηλότερη απόδοση.

Όσον αφορά το θέμα της υγρασίας, υπάρχουν τρεις τύποι φορητών κλιματιστικών, αναλόγως του τρόπου με τον οποίο απομακρύνεται η υγρασία. Τα συμβατικά φορητά κλιματιστικά έχουν ένα δοχείο νερού το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να αδειάζει χειροκίνητα. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα μεταφέρουν την υγρασία με τον ίδιο σωλήνα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της θερμότητας, ενώ μια τρίτη κατηγορία έχει ξεχωριστό σωλήνα για την υγρασία.

Τα φορητά κλιματιστικά είναι αποτελεσματικότερα σε μικρούς χώρους γιατί η ψυκτική ικανότητα σπάνια υπερβαίνει τα 14.000 Btu, κάτι που αντιστοιχεί σε 45 ως 65 τετραγωνικά. Γενικότερα συστήνονται για προσωρινή ψύξη μικρών χώρων π.χ. γκαράζ, αποθηκών, γραφείων και όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη (ή δυνατότητα) για εγκατάσταση (μόνιμου) κλιματισμού.

Πλεονεκτήματα
Είναι αποτελεσματικά σε μεμονωμένους χώρους
Δεν χρειάζονται εγκατάσταση από εξειδικευμένο τεχνικό
Μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο
Έχουν χαμηλή τιμή αγοράς

Μειονεκτήματα
Κάνουν περισσότερο θόρυβο από τις άλλες κατηγορίες
Χρειάζονται ένα ανοικτό παράθυρο ή πόρτα και μειώνεται η απόδοση τους
Η ψυκτική τους ικανότητα είναι περιορισμένη

 

 

02) Διαιρούμενα κλιματιστικά (split)

Τι είναι τα multi split (πολυδιαιρούμενα) συστήματα κλιματισμού; - Inventor

Τα διαιρούμενα κλιματιστικά είναι γνωστά τοις πάσι καθώς πρόκειται για τον πιο κλασικό τύπο κλιματιστικών με τον οποίο είναι εξοπλισμένες οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα περισσότερα νοικοκυριά. Πρόκειται για την κατηγορία κλιματιστικών τα οποία αποτελούνται από μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα, οι οποίες συνδέονται υποχρεωτικά μέσω οπής στον τοίχο. Τα διαιρούμενα κλιματιστικά είναι συγκριτικά πιο αποδοτικά για πολλούς λόγους. Η εγκατάστασή τους μειώνει την απώλεια ψύξης στον εξωτερικό χώρο ή τη μεταφορά θερμότητας στον εσωτερικό. Παράλληλα, η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας ψηλά βοηθάει στην ψύξη γιατί ο ζεστός αέρας του δωματίου συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος.

Πλεονεκτήματα
Παρέχουν πιο αποδοτική ψύξη και θέρμανση από τα φορητά
Παράγουν πολύ λιγότερο θόρυβο
Παρέχουν σημαντική οικονομία

Μειονεκτήματα
Χρειάζονται ειδική εγκατάσταση
Δεν μπορούν να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο
Είναι πιο ακριβά σε σχέση με τα φορητά

 

 

03) Πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά (multi split)

 Inventor

Τα πολυδιαιρούμενα κλιματιστικά ανήκουν μεν στην κατηγορία των διαιρούμενων κλιματιστικών με μία εξωτερική μονάδα, ωστόσο μπορούν να εξοπλιστούν με περισσότερες εσωτερικές μονάδες με σκοπό να καλύπτουν τις ανάγκες κλιματισμού και άλλων χώρων, πχ διπλανά δωμάτια. Για παράδειγμα, αν δύο δωμάτια μοιράζονται το ίδιο μπαλκόνι, τότε μπορούν και τα δύο να εξυπηρετηθούν εξίσου από την ίδια εξωτερική μονάδα, με προϋπόθεση φυσικά η μονάδα αυτή να έχει την απαιτούμενη ισχύ. Η εγκατάστασή των πολυδιαιρούμενων κλιματιστικών γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς και το κόστος τους είναι μικρότερο από δύο διαιρούμενα κλιματιστικά που αθροιστικά έχουν την ίδια ισχύ.

Πλεονεκτήματα
Μικρότερο κόστος απόκτησης
Απαιτείται λιγότερος χώρος (για την εξωτερική μονάδα)
Χαμηλά επίπεδα θορύβου
Μεγάλη απόδοση λειτουργίας

Μειονεκτήματα
Δεν μπορούν να μεταφερθούν όπως τα φορητά
Χρειάζονται πολύπλοκη εγκατάσταση
Είναι πιο ακριβά από τα φορητά

 

Αυτά λοιπόν όσον αφορά την κατηγορία των κλιματιστικών. Φυσικά δεν ... τελειώσαμε εδώ. Σε κάθε κλιματιστικό, ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία και αν ανήκει αυτό, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να εστιάσουμε και να δώσουμε περισσότερο βάση πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός μοντέλου. Τα βασικότερα από αυτά τα κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε παρακάτω:

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ