Το κρουστικό δράπανο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που δε λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Βοηθάει ερασιτέχνες και επαγγελματίες χρήστες να βγάλουν εις πέρας διάφορες δουλειές εύκολα και γρήγορα.

Πώς όμως θα επιλέξουμε το κατάλληλο μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας? Ποια είναι τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου εργαλείου? Μέσα από το παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση στις άνωθεν απορίες.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ισχύς: Αποτελεί το συνηθέστερο τεχνικό χαρακτηριστικό με το οποίο συγκρίνουμε ηλεκτρικά προϊόντα ίδιας κατηγορίας. Όσο μεγαλύτερη ονομαστική ισχύ εμφανίζεται να έχει ένα προϊόν, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απόδοση του ηλεκτρομοτέρ του.

Βάρος: Σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος του εκάστοτε προϊόντος, καθώς μπορεί μεν στην αρχή ένα πιο βαρύ δράπανο να μη μας κουράζει αλλά μετά από κάποια ώρα χρήσης η καταπόνηση του χεριού και του σώματός μας θα είναι εμφανής.

Ταχύτητες: Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι είτε μονής ταχύτητας, είτε περισσοτέρων της μίας. Η επιλογή ταχύτητας (στροφών) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς ουσιαστικά προσαρμόζεται στις ανάγκες της εκάστοτε εργασίας.

Κρούσεις: Ο αριθμός των κρούσεων στα κρουστικά δράπανα μετράται σε "bpm", δηλαδή "κρούσεις ανά λεπτό". Συνήθως ο αριθμός των κρούσεων εξαρτάται από την ισχύ του μοτέρ του εκάστοτε προϊόντος και όσο περισσότερες είναι οι κρούσεις τόσο καλύτερο και πιο γρήγορο θα είναι το αποτέλεσμα της εργασίας μας.

Δυνατότητα τρυπήματος: Όταν αναφέρεται το εν λόγω χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη δυνατότητα του εκάστοτε μοντέλου να πραγματοποιεί τρύπες σε υλικά όπως χάλυβα, μπετόν, ξύλο κλπ. Αναλόγως των αναγκών μας επιλέγουμε και το αντίστοιχο μοντέλο.

Εργονομία: Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να καταστήσουν ένα κρουστικό δράπανο ως εργονομικό, όπως είναι ο τύπος-σχεδιασμός της πίσω χειρολαβής ή το αν έχει την δυνατότητα η εμπρόσθια χειρολαβή να περιστρέφεται, αν το προϊόν είναι εξοπλισμένο με αντιδονητικό σύστημα κλπ

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία κάποιος επαγγελματίας χρήστης δίνει ιδιαίτερη βάση και μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά ανάμεσα στα μοντέλα της αγοράς όπως είναι η διάμετρος του τσοκ (και το αν είναι τύπου "ταχυτσόκ"), το επίπεδο ροπής, το υλικό του οδηγού βάθους ή της χειρολαβής του εκάστοτε προϊόντος κλπ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Προσπαθήστε να κάνετε τη σωστή αγορά βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες
  • Κατά την εργασία σας προτείνεται η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας (μάσκα, γυαλιά κλπ)
  • Αποφύγετε να εργάζεστε σκοτεινές ώρες, ή όταν αισθάνεστε κουρασμένοι
  • Να εργάζεστε σύμφωνα με τις δυνατότητες του εκάστοτε μοντέλου
  • Δώστε ιδιαίτερη βάση στη συντήρηση του μηχανήματός σας
  • Η συντήρηση είναι το "Α" και το "Ω" για σωστή και μακροχρόνια λειτουργία

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός κρουστικού δράπανου θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.