Όταν αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας μια οποιαδήποτε εργασία, πρέπει αρχικά να έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα ασφαλείας-προστασίας. Στην περίπτωση που έχουμε να αναλάβουμε ψεκασμό ή κάτι παρόμοιο, τότε πρέπει να εφοδιαστούμε με μάσκα προστασίας προσώπου.

Εξυπακούεται πως, υπάρχουν πολλών διαφορετικών ειδών μάσκες προστασίας προσώπου με πολλά διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά στην κάθε κατηγορία. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σύντομοι και περιεκτικοί, ώστε να δώσουμε στον μέσο αναγνώστη το κεντρικό νόημα. Αρχικά λοιπόν, θα καταγράψουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά την προστασία αναπνοής, ενώ στη συνέχεια θα αναλύσουμε κάποια στοιχεία από τις βασικότερες κατηγορίες μασκών προστασίας προσώπου.

Αφού λοιπόν είδαμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας όσον αφορά την προστασία αναπνοής, πάμε τώρα να δούμε τις βασικότερες, και πιο γνωστές ίσως, κατηγορίες μασκών προστασίας προσώπου. Εννοείται πως, για την εκάστοτε κατηγορία μάσκας όπως και για την εκάστοτε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο νου μας και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα επιλέξουμε θα καλύψει τις ανάγκες μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια στοιχεία πιο αναλυτικά σχετικά με την εκάστοτε κατηγορία μάσκας προστασίας προσώπου.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΣΚΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

1) ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΑ)

Οι μάσκες προστασίας προσώπου μιας χρήσεως αποτελούν την πρώτη και πιο συνηθισμένη κατηγορία. Είναι οι πιο προσιτές, από οικονομικής άποψης και συνήθως διατίθενται σε σετ πολλών τεμαχίων. Προορίζονται για συγκεκριμένες εργασίες ελαφριού τύπου ώστε να έχει ο χρήστης μια υποτυπώδη προστασία. Καλύπτει μόνο την περιοχή της μύτης και του στόματος, και διαθέτει ένα (πιο σπάνια δύο) απλό ιμάντα ώστε να στερεοποιείται σωστά στο κεφάλι. Διατίθενται σε διάφορα χώματα με πιο συνηθισμένα το άσπρο, το γαλάζιο και το γκρι.

 

2) ΕΛΑΦΡΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ)

Οι μάσκες προστασίας ελαφού τύπου προτείνονται επίσης για συγκεκριμένες εργασίες ελαφρού τύπου, όπως και αυτές της μίας χρήσεως. Ωστόσο, αυτές είναι εξοπλισμένες με φίλτρα και βαλβίδα εκπνοής. Τα φίλτρα είναι τύπου FFP1 / FFP2 / FFP3 και προστατεύουν από σκόνες και καπνούς. Καλύπτουν μόνο την περιοχή της μύτης (διαθέτουν ένα μεταλλικό εξαρτηματάκι ώστε να γίνεται ακόμα καλύτερη η εφαρμογή πάνω της) και του στόματος, και διαθέτουν συνήθως δύο απλούς ιμάντες ώστε να στερεοποιούνται σωστά στο κεφάλι. Είναι αρκετά προσιτές, από οικονομικής άποψης και συνήθως προσφέρονται σε σετ πολλών τεμαχίων. Διατίθενται σε διάφορα χώματα με πιο συνηθισμένα το άσπρο, το γαλάζιο και το γκρι.

 

3) ΜΙΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ)

Για πιο ημιεπαγγελματική χρήση, όπου χρειάζεται κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες δύο κατηγορίες, η πρώτη μας επιλογή είναι οι μάσκες μισού προσώπου με ένα ή και δύο φίλτρα, μεγαλύτερης όμως προστασίας από τα φίλτρα των προϊόντων ελαφρού τύπου. Σε αυτές τις μάσκες λοιπόν, τα φίλτρα τους (τα οποία είναι ή κουμπωτά, ή βιδωτά) καλύπτουν: αέρια και ατμούς οργανικών ενώσεων με σημείο βρασμού άνω ή κάτων των 65°C, αέρια και ατμούς οργανικών ενώσεων (πχ χλώριο, υδρόθειο κλπ), αέρια και ατμούς οξέων (πχ διοξείδιο του θείου, υδροχλώριο κλπ), αμμωνία, μονοξείδιο του άνθρακα, ατμούς υδραργύρου, νιτρώδη αέρια, μονοξείδιο του αζώτου, στερεά σωματίδια κλπ. Η στερέωση των μασκών αυτών στο πρόσωπο γίνεται με σταθερούς ιμάντες και καλύπτουν μόνο στόμα και μύτη. Αυτό είναι ουσιαστικά το μοναδικό τους αρνητικό, καθώς μετά χρειαζόμαστε επιπλέον την αγορά μιας ειδικής μάσκας ώστε να είναι προστατευμένα και τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της εργασίας μας. Οι τιμές τους για αυτό που προσφέρουν είναι αρκετά προσιτές, ωστόσο θέλει ιδιαίτερη προσοχή η σωστή επιλογή φίλτρων, αναλόγως των αναγκών μας.

 

4) ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ)

Η μάσκα προστασίας ολόκληρου προσώπου αποτελεί την απόλυτη επιλογή όταν ψάχνουμε μια μάσκα για επαγγελματική χρήση καθώς, σε αντίθεση με όλες τις άλλες κατηγορίες, η μάσκα αυτού του τύπου καλύπτει όλο το πρόσωπο (στόμα, μύτη, μάτια). Και σε αυτές τις μάσκες, τα φίλτρα τους (τα οποία είναι ή κουμπωτά, ή βιδωτά) καλύπτουν: αέρια και ατμούς οργανικών ενώσεων με σημείο βρασμού άνω ή κάτων των 65°C, αέρια και ατμούς οργανικών ενώσεων (πχ χλώριο, υδρόθειο κλπ), αέρια και ατμούς οξέων (πχ διοξείδιο του θείου, υδροχλώριο κλπ), αμμωνία, μονοξείδιο του άνθρακα, ατμούς υδραργύρου, νιτρώδη αέρια, μονοξείδιο του αζώτου, στερεά σωματίδια κλπ. Η στερέωση των μασκών αυτών στο πρόσωπο γίνεται με σταθερούς διπλούς και ρυθμιζόμενους ιμάντες, ενώ στις περισσότερες μάσκες το τζαμάκι τους είναι αντιχαρακτικό και αντιθαμβωτικό. Αποτελούν την τέλεια επιλογή για επαγγελματική χρήση και μπορεί να είναι λίγο πιο υψηλές οι τιμές αγοράς τους, ωστόσο όταν μιλάμε για υγεία, καλό είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία μας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Αφού έχετε διαβάσει το παραπάνω άρθρο, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι ώστε να προχωρήσετε στην αγορά της μάσκας προστασίας προσώπου που σας ταιριάζει. Εννοείται πως η τελική επιλογή γίνεται και ανάλογα το ποσό που κάποιος μπορει να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε την ευρεία και πλήρη γκάμα με μάσκες προστασίας προσώπου της εταιρείας μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.