Η μπετονιέρα αποτελεί ένα μηχάνημα που συναντάει κανείς σε κάθε κατασκευή οικοδομών, αλλά και σε άλλες μικρότερες βιομηχανικές εργασίες. Βοηθάει στην ταχεία παραγωγή μπετού διευκολύνοντας έτσι την όποια ανάγκη προκύψει.

Τι είναι η Μπετονιέρα

Γενικά, με τον όρο “μπετονιέρα” εννοούμε τόσο το κλασικό μικρό μηχάνημα ανάμειξης τσιμέντου, όσο και τα οχήματα που είναι εξοπλισμένα στο πίσω μέρος τους με ένα μεγάλο περιστρεφόμενο κάδο όπου γίνεται η επεξεργασία, η παραγωγή αλλά και η επιτόπια μεταφορά του μπετού.

Η μπετονιέρα αποτελεί ένα μηχάνημα που συναντάει κανείς σε κάθε κατασκευή οικοδομών

Κατηγορίες

Οι μπετονιέρες χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: ενσωματωμένες και φορητές. Οι ενσωματωμένες μπετονιέρες είναι μεγάλες και απαιτούν σταθερή εγκατάσταση, ενώ οι φορητές είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να μεταφερθούν εύκολα.

1. Ενσωματωμένη

Η ενσωματωμένη είναι ιδανική για μεγάλες εργασίες. Έχει την ικανότητα να μειγνύει μεγάλες ποσότητες σκυροδέματος και είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέξει την συνεχή χρήση.

2. Φορητή

Η φορητή είναι πιο ευέλικτη και ευκολότερη στην μεταφορά. Είναι ιδανική για μικρότερες εργασίες ή εργασίες που απαιτούν κινητικότητα.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με την δεύτερη κατηγορία αναλύοντας τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει κανείς να έχει στο νου του πριν προχωρήσει στην αγορά κάποιου προϊόντος, ώστε να βεβαιωθεί ότι έχει κάνει τη καλύτερη δυνατή επιλογή.

Total TCM180-1 Ηλεκτρική Μπετονιέρα 180lt
Total TCM180-1

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Τύπος ενέργειας: Οι δύο βασικές κατηγορίες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι οι ηλεκτρικές και οι βενζινοκίνητες. Οι βενζινοκίνητες ασφαλώς είναι πιο ισχυρές από τις ηλεκτρικές και έχουν μεγαλύτερη απόδοση, ωστόσο είναι λιγότερο προσιτές οικονομικά.
  • Ισχύς: Ανεξαρτήτως τύπου ενέργειας, η ισχύς αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών που πρέπει να κοιτάξουμε πριν την αγορά μιας μπετονιέρας. Μεγαλύτερη ισχύς συνεπάγεται και με ισχυρότερο μοτέρ.
  • Ταχύτητα περιστροφής: Αν έχει μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα δημιουργήσει το μείγμα που επιθυμούμε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με μια άλλη πιο αργή.
  • Χωρητικότητα κάδου: Και αυτό είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό καθώς όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει ένας κάδος μιας μπετονιέρας, τόσο περισσότερο μείγμα θα ετοιμάζεται, άρα θα έχουμε χρονικά λιγότερες παύσεις και μικρότερο κόπο.
  • Βάρος: Το βάρος συνήθως εξαρτάται από την χωρητικότητα του κάδου της. Μεγαλύτερη χωρητικότητα συνεπάγεται και με μεγαλύτερο συνολικό βάρος. Το καλό είναι πως το 99% των προϊόντων που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά είναι εξοπλισμένα με ρόδες, παρέχοντας έτσι ευκολία στη μεταφορά τους.
  • Πάχος κάδου: Το πάχος του κάδου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ανθεκτικότητα του μηχανήματος στο χρόνο. Αν για παράδειγμα πέσει κατά λάθος κάτι βαρύ πάνω της, μια με κάδο μεγάλου πάχους θα αντέξει πολύ περισσότερο από μια με πιο λεπτό πάχος.

Υστερόγραφο

Η τελική επιλογή αγοράς μιας μπετονιέρας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Ποιο είναι το κόστος μιας μπετονιέρας;

Το κόστος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος, την ποιότητα και τον τύπο της. Οι μικρές, φορητές μπετονιέρες μπορούν να κοστίζουν λίγα εκατοντάδες ευρώ, ενώ οι μεγάλες, ενσωματωμένες μπετονιέρες μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες.

Πώς να καθαρίσω μια μπετονιέρα;

Μετά την χρήση, πρέπει να την καθαρίσετε για να αφαιρέσετε τον σκληρυμένο σκυρόδεμα. Αυτό μπορεί να γίνει με την χρήση νερού και σκληρής βούρτσας.

Είναι εύκολο να συναρμολογήσω μια μπετονιέρα;

Οι περισσότερες μπετονιέρες έρχονται με οδηγίες συναρμολόγησης και μπορούν να συναρμολογηθούν με βασικά εργαλεία.

Πόσο σκυρόδεμα μπορεί να μειγνύει μια μπετονιέρα;

Αυτό εξαρτάται από την χωρητικότητά της. Οι μικρές μπετονιέρες μπορεί να μειγνύουν περίπου 1-2 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, ενώ οι μεγαλύτερες μπορούν να μειγνύουν έως και 10 κυβικά μέτρα.

Πόσο καιρό μπορώ να αφήσω το σκυρόδεμα στη μπετονιέρα πριν σκληρύνει;

Αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη συνταγή σκυροδέματος που χρησιμοποιείτε, αλλά συνήθως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το σκυρόδεμα μέσα σε 1-2 ώρες από την παρασκευή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *