Τα φρούτα μπορούν να μας παρέχουν πεντανόστιμους και γευστικότατους χυμούς, ωστόσο η μαζική παραγωγή τους αποτελεί μια αντικειμενικά πολύπλοκη διαδικασία. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τους κλασσικούς οικιακούς ερασιτεχνικούς αποχυμωτές, την ιδανική λύση για τους επαγγελματίες χρήστες που έχουν να διαχειριστούν τόνους φρούτων αποτελούν οι αντίστοιχοι μύλοι άλεσης.

Ο μύλος άλεσης φρούτων αποτελεί ένα μηχάνημα ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες φρούτων, τα οποία και "προετοιμάζει" ουσιαστικά πριν χρησιμοποιηθούν από τις υδροπρέσσες (δείτε το αντίστοιχο άρθρο ΕΔΩ) και δώσουν τον τελικό τους χυμό. Υπάρχουν μύλοι άλεσης φρούτων πολλών διαφορετικών σχεδιασμών και ικανοτήτων. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μοιάζουν με αυτούς της κάτωθι φωτογραφίας.

Ο τρόπος λειτουργίας των μύλων άλεσης φρούτων είναι ιδιαίτερα απλός. Αρχικά το βάζουμε στην πρίζα και το αφήνουμε για κάποια δευτερόλεπτα σε λειτουργία. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, θα πρέπει να τοποθετήσουμε κάτω από την έξοδό του ένα μεγάλο κουβά όπου θα πέφτει το αποτέλεσμα της άλεσης. Εφόσον έχουμε κάνει τα παραπάνω, αρχίζουμε και τοποθετούμε τα φρούτα μας μέσα στη χοάνη του προϊόντος και τα "σπρώχνουμε", αν χρειάζεται προς την τρύπα ώστε να αλεθούν. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο μύλος.

Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητή η λειτουργία του, αλλά και η θέση του σε αυτήν την μικρή "αλυσίδα" παραγωγής χυμών, προτείνουμε να δείτε αυτό το βίντεο

Είναι όμως όλοι οι μύλοι άλεσης φρούτων των ίδιων δυνατοτήτων? Πώς θα επιλέξουμε το μοντέλο που ταιριάζει στις ανάγκες μας? Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο προσοχή πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος? Ακολουθεί κατάλογος με τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Ισχύς: Το βασικό και σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης ηλεκτρικών συσκευών είναι σίγουρα η ισχύς. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.
  • Απόδοση: Ως απόδοση εννοείται το σύνολο των κιλών που έχει τη δυνατότητα να παράγει το εκάστοτε μοντέλο. Τα επαγγελματικά μηχανήματα μπορούν να καλύψουν σε επίπεδο απόδοσης περισσότερα από 1000-2000kg/h και προτείνονται ανεπιφύλακτα ακόμα και σε απαιτητικούς χρήστες.
  • Διαστάσεις χοάνης: Όσο μεγαλύτερη είναι η χοάνη ενός σπαστήρα, τόσο περισσότερα φρούτα μπορούμε να βάλουμε ταυτοχρόνως. Ένα προϊόν με μεγάλη χοάνη συνεπάγεται και με περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο, επομένως πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό χαρακτηριστικό.
  • Σχεδιασμός: Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που καθιστούν έναν μύλο απόλυτα εργονομικό. Για παράδειγμα ορισμένα μοντέλα έχουν τη δυνατότητα και διαιρούνται στη μέση παρέχοντας έτσι τεράστια ευκολία, στον καθαρισμό, τη συντήρηση αλλά και τη μεταφορά τους.
  • Υλικά κατασκευής: Εδώ συμπεριλαμβάνουμε όλα τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας μύλος άλεσης φρούτων, από το κυρίως σώμα του και τη χοάνη μέχρι τα μαχαίρια. Τα περισσότερα μοντέλα εχουν πλαστικό, μεταλλικό ή ανοξείδωτο σώμα, ενώ δε λείπουν και τα προϊόντα με συνδυασμό υλικών όπως πχ μοντέλα με μεταλλικό κυρίως σώμα και inox χοάνη κλπ.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός μύλου άλεσης, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τις επιλογές μας πατώντας ΕΔΩ:

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.