Το οικοδομικό καρότσι αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα που βρίσκει κανείς, όχι μόνο σε οικοδομικές εργασίες, αλλά και στα περισσότερα σπίτια - εξοχικά με κήπο ή μικρές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Η χρήση του καροτσιού στις οικοδομικές εργασίες γίνεται εδώ και δεκαετίες, καθώς η χρήση του ήταν (και είναι) κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού ουσιαστικά "απελευθερώνει" το χρήστη από το άμεσο κουβάλημα, μιας και το βάρος του φορτίου διαμοιράζεται ισόποσα πάνω στο καρότσι με αποτέλεσμα να μπορεί ο χρήστης να μεταφέρει μεγαλύτερο φορτίο έχοντας περισσότερο εργονομική στάση σώματος.

Φαινομενικά, η επιλογή ενός καροτσιού οικοδομής μοιάζει εύκολη υπόθεση, ωστόσο αν αναλύσουμε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά ενός οικοδομικού καροτσιού θα δούμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην τελική επιλογή αγοράς ενός προϊόντος.


ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Υλικά κατασκευής: Το κυρίως σώμα των περισσότερων καροτσιών είναι μεταλλικό, αλουμινένιο κλπ, ενώ σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν και ανοξείδωτα μέρη για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Μέγιστο βάρος: Το χαρακτηριστικό αυτό, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ως "αντοχή", αφορά τα συνολικά κιλά τα οποία μπορεί να αντέξει το εκάστοτε μοντέλο. Καρότσια με μεγαλύτερη αντοχή συνεπάγεται ότι δύνανται να μεταφέρουν και περισσότερο φορτίο.

Πάχος λαμαρίνας: Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι και το πάχος του εκάστοτε μοντέλου. Είναι λογικό ένα λεπτό τοίχωμα να έχει μικρότερη αντοχή σε χτυπήματα από ένα περισσότερο χοντρό τοίχωμα. Το πάχος αναφέρεται είτε σε χιλιοστά (mm) είτε σε εκατοστά (cm).

Χωρητικότητα: Κάποιες φορές, η χωρητικότητα συγχέεται με την αντοχή. Λανθασμένα όμως, καθώς άλλο η ποσότητα υλικού (πχ τσιμέντο ή σακιά με πέλετ κλπ) που χωράει ένα καρότσι και άλλο το συνολικό βάρος που αντέχει.

Βάρος: Αν ένα καρότσι έχει μεγάλο βάρος, συνεπάγεται ότι έχει μεγάλη χωρητικότητα αλλά και αντοχή, επομένως είναι λογικό να ζυγίζει περισσότερο. Ένα μεγάλο και βαρύ καρότσι ενδείκνυται για δυνατούς χρήστες που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο.

Είδος χειρολαβής: Υπάρχουν δύο τύπων χειρολαβές στα καρότσια. Είτε οι απλές, είτε διπλού τύπου με έξτρα υποβοήθημα χειρός, το οποίο δίνει την αίσθηση ενός πιο σταθερού και εργονομικού κρατήματος.

Τύπος τροχών: Στο χαρακτηριστικό αυτό συμπεριλαμβάνεται το μέγεθος του τροχού (μετράται συνήθως μαζί με τον αεροθάλαμο) αλλά και του ελαστικού. Να προτιμάτε μοντέλα με τρακτερωτά λάστιχα έτσι ώστε να καθίσταται ευκολότερη η πρόσβασή τους ακόμα και σε δύσβατα σημεία.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός οικοδομικού καροτσιού, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.