Το πιστόλι σιλικόνης αποτελεί ένα πρωτότυπο, πρακτικό και ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση εργαλείο, το οποίο και προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές, είτε για επαγγελματική, είτε για ερασιτεχνική χρήση. Χρησιμοποιείται για την εφαρμογή σιλικόνης σε μπάνια, κουζίνες κλπ.

Η αλήθεια είναι πως, μολονότι η χρήση ενός πιστολιού σιλικόνης είναι εξαιρετικά απλή, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τέτοιων προϊόντων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και θα πρέπει να δούμε και να καταγράψουμε αναλυτικά όλους τους τύπους και τις πληροφορίες για κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό θα επιχειρήσουμε να πράξουμε και στο παρόν άρθρο.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1) ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ (ΧΕΙΡΟΣ)

Τα χειροκίνητα πιστόλια σιλικόνης, ή απλά πιστόλια χειρός, είναι η πρώτη κατηγορία που συναντάμε. Είναι η πιο προσιτή οικονομικά κατηγορία καθώς το κοστολόγιό τους ξεκινάει από το 1€, ωστόσο αναλόγως χαρακτηριστικών όπως το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ μπορεί να φτάσουν έως και τα 80-90€. Αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάποιον χομπίστα ή ερασιτέχνη χρήση, καθώς η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά απλή. Στα θετικά τους, εκτός από την πολύ χαμηλή τιμή, μπορούμε να συμπεριλάβουμε επίσης ότι, με σωστή χρήση και συντήρηση έχει μεγάλη διάρκεια ζωής στο χρόνο, δεν φέρει κάποιο μοτέρ, επομένως δεν έχουμε επιπλέον έξοδα σε περίπτωση ζημίας, ενώ τέλος, το μικρό τους βάρος και η μη ύπαρξη καλωδίου ή μπαταρίας το καθιστά απόλυτα ευέλικτο και πρακτικό, καθώς μπορούμε να το έχουμε μαζί μας και να το χρησιμοποιούμε όπου κι αν βρισκόμαστε.


2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ (ΡΕΥΜΑΤΟΣ)

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα πιστόλια σιλικόνης τα οποία χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Όπως τα χειροκίνητα πιστόλια σιλικόνης, έτσι και αυτά είναι αρκετά προσιτά οικονομικά καθώς το κοστολόγιό τους ξεκινάει από τα 3€, ωστόσο αναλόγως χαρακτηριστικών όπως η ισχύς του μοτέρ, το μήκος καλωδίου, το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ μπορεί να φτάσουν έως και τα 250-300€. Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών πιστολιών σιλικόνης είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (θα τα δούμε στη συνέχεια) και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ'εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση - μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.


3) ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ (ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ)

Μια από τις γρήγορα αναπτυσσόμενες και ανερχόμενες κατηγορίες πιστολιών σιλικόνης είναι αυτή την επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, και από κει και πέρα παίζουν ρόλο και τα υπόλοιπα κοινά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλα τα πιστόλια σιλικόνης όπως είναι το βάρος, το μήκος, το πάχος και η διάμετρος της τρύπας, η χωρητικότητα, τα υλικά κατασκευής κλπ. Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους οι τιμές τους κυμαίνονται από 200-500€. Φυσικά μιλάμε για προϊόντα τα οποία προτείνονται και προτιμώνται περισσότερο από επαγγελματίες χρήστες, ή και από απαιτητικούς ερασιτέχνες που αναζητούν ακρίβεια στις εργασίες τους. Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Μπορεί να είναι πιο ακριβά προϊόντα από τα ηλεκτρικά και τα χειρός, ωστόσο όπως προείπαμε είναι και άλλο το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνονται.

 

4) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ (ΑΕΡΟΣ)

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία πιστολιών σιλικόνης περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλειών αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες. Το κύριο χαρακτηριστικό που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (αναγράφεται και ως "κατανάλωση αέρα"), καθώς επίσης και όλα τα υπόλοιπα κοινά χαρακτηριστικά που αναφέραμε στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες, γεγονός που ορίζει και το κοστολόγιό τους το οποίο κυμαίνεται από 25-30€ έως και 250-300€. Μολονότι απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες χρήστες ή απαιτητηικούς ερασιτέχνες, το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα ηλεκτρικά εργαλεία.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Παρά την ύπαρξη τόσο πολλών κατηγοριών πιστολιών σιλικόνης, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμοι σωλήνες σιλικόνης οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από τον χρήστη στο σημείο που επιθυμούμε χωρίς την ύπαρξη κάποιου πιστολιού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συνίσταται όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από χομπίστες ή ερασιτέχνες, καθώς δεδομένα δε θα υπάρχει ακρίβεια εφαρμογής με την πιθανότητα λάθους χρήσης να είναι αρκετά αυξημένη. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος, έστω και χειροκίνητου, που θα κάνει τη ζωή μας σαφώς πιο εύκολη.

Η τελική επιλογή αγοράς ενός πιστολιού σιλικόνης, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.