Το βάψιμο διάφορων τοίχων ή επίπλων παλαιότερα αποτελούσε μια χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία. Όχι πια. Τα πιστόλια βαφής κάνουν τη "βρώμικη" δουλειά εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά και πάνω απ'όλα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο εργαλείο, σίγουρα θα το έχει δει εν δράσει. Τα πιστόλια βαφής είναι τριών κατηγοριών καθώς τροφοδοτούνται είτε από ηλεκτρικό ρεύμα, είτε από μπαταρία είτε από αέρα. Παρά την απτή διαφορά τους, ο τρόπος χρήσης τους είναι ακριβώς ο ίδιος. Εφαρμόζουμε στο προϊόν ένα δοχείο (αναλόγως του μοντέλου, τα πιστόλια βαφής φέρουν ειδική υποδοχή για το δοχείο είτε στο άνω είτε στο κάτω μέρος) το οποίο προηγουμένως έχουμε γεμίσει με το υλικό που θέλουμε, και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το πιστόλι. Είναι ένα εύχρηστο προϊόν κατάλληλο για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία χρήστη.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, υπάρχουν τριών διαφορετικών ειδών πιστόλια βαφής, τα ηλεκτρικά, τα επαναφορτιζόμενα (μπαταρίας) και τα πνευματικά (αέρος). Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια σύντομη και περιεκτική περιγραφή των βασικότερων τεχνικών χαρακτηριστικών τους, των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων τους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΙΣΤΟΛΙΩΝ ΒΑΦΗΣ

1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΒΑΦΗΣ

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα πιστόλια βαφής τα οποία χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, το βάρος, η απόδοση-πίεση του ψεκασμού, η χωρητικότητα και η θέση του δοχείου, η διάμετρος του μπεκ του καθώς επίσης και το αν είναι ρυθμιζόμενο να παρέχει κάθετο-οριζόντιο-κυκλικό ψεκασμό, και τέλος συνολικά τα υλικά κατασκευής του, από το κυρίως σώμα και τη χειρολαβή μέχρι το δοχείο. Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών εργαλείων είναι αρκετά: είναι αρκετά προσιτά από οικονομικής άποψης, έχουν απίστευτα απλό τρόπο λειτουργίας και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται από την ύπαρξη τροφοδοσίας ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο επηρεάζει τη μετακίνησή του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΒΑΦΗΣ

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία πιστολιών βαφής είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων. Εκτός από τα κλασσικά στοιχεία σύγκρισης που είναι το βάρος, η απόδοση-πίεση του ψεκασμού, η χωρητικότητα και η θέση του δοχείου, το μπεκ, τα υλικά κατασκευής κλπ, τα επιπλέον κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι ο τύπος-η τάση της μπαταρίας, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της.Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ χάρη στη μπαταρία ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε ηλεκτρικού καλωδίου επομένως έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Τα πιστόλια βαφής μπαταρίας είναι λίγο πιο ακριβά σε σχέση με τα ηλεκτρικά, όπως επίσης και λίγο πιο βαριά λόγω κατασκευής αλλά και του επιπλέον βάρους της μπαταρίας.

 

3) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΒΑΦΗΣ ΑΕΡΟΣ

Η τρίτη και τελευταία κατηγορία πιστολιών βαφής περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Τα προϊόντα αυτά χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να χρησιμοποιηθούν (πχ αεροσυμπιεστής). Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά, εκτός από τα κοινά που υπάρχουν και στις τρεις κατηγορίες και δε χρειάζεται να κουράσουμε αναφέροντάς τα για τρίτη φορά, είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα) και τα μέγιστα ονομαστικά επίπεδα πίεσης που μπορούν να φτάσουν. Είναι αρκετά προσιτά από οικονομικής άποψης και ιδιαίτερα εύκολα στη χρήση τους τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται αρκετό όγκο (λόγω πηγής αέρος) και παροχή αέρα για να λειτουργήσουν.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Προσπαθήστε να κάνετε σωστή επιλογή βασισμένοι στις δικές σας ανάγκες
  • Αποφεύγετε να εργάζεστε νυχτερινές ώρες, ή όταν είστε αρκετά κουρασμένοι
  • Κατά τη χρήση ενός πιστολιού βαφής συνίσταται να έχετε προνοήσει για την προστασία της κεφαλής
  • Μην παραβλέπετε τη σημασία της συντήρησης, ανεξαρτήτως τύπου πιστόλι βαφής κι αν επιλέξετε
  • Η συντήρηση είναι πολύ σημαντική για τη σωστή, μακροχρόνια και απροβλημάτιστη χρήση ενός εργαλείου


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός πιστολιού βαφής, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ 

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.