Η ποδιά εργασίας αποτελεί ένα "παρεξηγημένο" προϊόν, με την έννοια ότι οι περισσότεροι εργάτες συνήθιζαν να προτιμούν ένα πιο ολοκληρωμένο σετ ρουχισμού, παρά μια απλή ποδιά, ωστόσο αυτό φαίνεται πλέον να αλλάζει.

Με τον όρο "ποδιά", οι περισσότεροι ίσως σκέφτονται ποδιές απλές, τύπου σαν κι αυτές που έχουν και φοράνε οι νοικοκυρές στο σπίτι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μπορούμε να δούμε επαγγελματικές ποδιές εργασίες σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι λευκές ποδιές σε κρεοπωλεία και γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις, ή οι δερμάτινες - pvc ποδιές που φορούν επαγγελματίες κηποτέχνες και κηπουροί, ακόμα και μάστορες σε συνεργεία.

Ποια είναι όμως τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να ελέγξουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιας ποδιάς? Αυτά είναι που θα καταγράψουμε ακριβώς από κάτω.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Βάρος: Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, και εύλογα ίσως, "μα πόσο ρόλο μπορεί να παίζει το βάρος μιας ποδιάς εργασίας?". Κι όμως, σε βάθος χρόνου και σε πολύωρες εργασίες, το βάρος παίζει ρόλο και είναι εύκολα αντιληπτό από κάποιον επαγγελματία. Το σύνηθες βάρος των ποδιών εργασίας κυμαίνεται ανάμεσα στα 200-400gr/m2.

Υλικά κατασκευής: Οι περισσότερες ποδιές εργασίας είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως βαμβάκι, πολυεστέρα, ελαστάν, πολυβινιλοχλωρίδιο (γνωστό πιο απλά και ως PVC)νάυλον κλπ, με τα περισσότερα να αποτελούνται από ένα μείγμα των παραπάνω. Οι πιστοποιημένες ποδιές εργασίας είναι εργονομικά σχεδιασμένες για άνετη εφαρμογή χωρίς να αφήνουν ερεθισμούς στο δέρμα.

Αποθήκευση εργαλείων: Να προτιμάτε ποδιές με πολλές θήκες και τσέπες, δηλαδή εκτός των κλασσικών (αριστερά, δεξιά) ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε ταυτοχρόνως το δυνατόν περισσότερα εργαλεία. Υπάρχουν πχ ποδιές με θήκες για κινητά, για μετροταινίες, για σφυριά και για πολλά ακόμα αντικείμενα.

Αντοχή: Σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσουμε ποδιές εργασίας ανθεκτικές στο χρόνο και τη χρήση, την τριβή, τις πιτσιλιές υγρών κλπ. Στις ετικέτες των ποδιών εργασίας, ή στο φυλλάδιο της συσκευασίας τους υπάρχουν ενδείξεις αδιαβροχοποίησης και ανθεκτικότητας (αναφέρονται και σαν κατηγορίες ασφαλείας). Εκτός από τις ποδιές μιας χρήσεως, υπάρχουν βέβαια και ποδιές ειδικά κατασκευασμένες για συγκεκριμένες εργασίες πχ για χημικούς, για υλοτόμους, για κρεοπώλεις κλπ

Χρώμα: Τέλος, ένα καθαρά αισθητικό χαρακτηριστικό στο οποίο μπορεί να σταθεί κάποιος (η καλύτερα...κάποια) πριν προχωρήσει στην αγορά μιας ποδιάς εργασίας, είναι φυσικά το χρώμα, το οποίο συνήθως επιλέγεται αναλόγως της εργασίας, του υπόλοιπου ρουχισμού ή ακόμα και του χρώματος της ... εταιρείας της οποίας είναι κάποιο εργαλείο που χρησιμοποιούμε. (πχ πορτοκαλί ποδιά για θαμνοκοπτικό Husqvarna ή κίτρινη ποδιά για αλυσοπρίονο McCulloch Κλπ)


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας ποδιάς εργασίας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τη γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ.

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.