Ήρθε η ώρα για κλάδεμα. Μια από τις αγαπημένες ασχολίες ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών κηπουρών. Φυσικά, για το καλύτερο δυνατό κλάδεμα χρειαζόμαστε και το κατάλληλο εργαλείο που να καλύπτει τις ανάγκες μας και να προσφέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Στο παρόν άρθρο λοιπόν θα κατηγοριοποιήσουμε τα ψαλίδια κλαδέματος και θα αναλύσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΑΛΙΔΙΩΝ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ

1) ΨΑΛΙΔΙ ΧΕΙΡΟΣ (ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ)

Είναι ίσως η πιο γνωστή κατηγορία ψαλιδιών κλαδέματος, κι όχι άδικα, αφού αποτελούν μια οικονομική επιλογή, δε χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερη γνώση για να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει, είναι απίστευτα ελαφριά και μπορούν άνετα να κόψουν κλαδιά διαμέτρου έως και 1.5-2cm.

 

2) ΨΑΛΙΔΕΣ ΧΕΙΡΟΣ (ΔΥΟ ΧΕΡΙΩΝ)

Οι ψαλίδες κλαδέματος αποτελούν ένα εύχρηστο εργαλείο, κατάλληλο να διεισδύσει σε σημεία που δε μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο χέρι. Επίσης, χάρη στο σχεδιασμό του προσφέρει στο χρήστη περισσότερους πόντους, άρα και δυνατότητα εργασίας σε ψηλότερα σημεία που δε θα έφτανε με ένα απλό ψαλίδι χειρός. Τέλος, η χρήση με τα δύο χέρια εγγυάται καλύτερη κατανομή δύναμης και πιο ξεκούραστη εργασία για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4.5cm.

 

3) ΨΑΛΙΔΙ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ)

Τα ερασιτεχνικά ψαλίδια μπαταρίας βρίσκονται ουσιαστικά κάπου στη "μέση" όσον αφορά τις κατηγορίες των ψαλιδιών κλαδέματος, κι αυτό γιατί ναι μεν δε χρειάζεται ο χρήστης να ασκήσει τη δύναμη που θα χρειαζόταν με ένα ψαλίδι χειρός, αλλά από την άλλη δεν πιάνει σε ισχύ και δυνατότητα κοπής τα επαγγελματικά ψαλίδια μπαταρίας. Συνήθως, φέρουν μπαταρίες μικρής χωρητικότητας -γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για ολιγόωρη εργασία- και είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου 1.5-2cm.

 

4) ΨΑΛΙΔΙ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ)

Όταν θέλουμε λεπτομερή επαγγελματική εργασία κλαδέματος, τότε μπορούμε να στραφούμε στη χρήση ενός ψαλιδιού μπαταρίας. Μπορεί να είναι πιο ακριβό σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, ωστόσο τα εντυπωσιακά αποτελέσματα κοπής του, κάνουν γρήγορα απόσβεση των χρημάτων που δόθηκαν για την αγορά του. Τα ψαλίδια μπαταρίας είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4,5cm.

 

5) ΨΑΛΙΔΙ ΑΕΡΟΣ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ)

Το ψαλίδι αέρος για να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη πηγής αέρος (πχ αεροσυμπιεστής), από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς και η απόδοσή του. Τα ψαλίδια αέρος είναι κατάλληλα για κλαδιά διαμέτρου έως και 4-4,5cm, περίπου δηλαδή όσο και τα ψαλίδια μπαταρίας.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 • Βάρος: Το βάρος των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλλει. Σίγουρα ένα ελαφρύ ψαλίδι κλαδέματος είναι πιο εύκολο στη χρήση και τον έλεγχο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πιο στιβαρό και συμπαγές ψαλίδι θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
 • Μέγεθος: Όπως το βάρος, έτσι και το μέγεθος ποικίλλει αναλόγως το μοντέλο. Προσπαθήστε να κάνετε σωστή επιλογή που να είναι προσαρμοσμένη στα δικά σας μέτρα και τα δικά σας χέρια. Ένα πολύ μικρότερο ή πολύ μεγαλύτερο ψαλίδι σε σχέση με αυτό που προβλέπεται για εσάς, ενδεχομένως να μη σας αφήσει ικανοποιημένους.
 • Δυνατότητα κοπής: Αποτελεί από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχει κανείς πριν προχωρήσει στην αγορά ενός ψαλιδιού κλαδέματος, καθώς έχει να κάνει με το πόσο "χοντρά" κλαδιά μπορεί να κόψει το εκάστοτε μοντέλο.
 • Σώμα λεπίδας: Τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος είναι εξοπλισμένα με ατσάλινες-αλουμινένιες λάμες, ανθεκτικές στο χρόνο και τη χρήση. Αποφύγετε την αγορά ψαλιδιού με κακής ποιότητας λάμα καθώς με το χρόνο αλλοιώνεται, χάνει την κοφτερή κόψη του και μπορεί να φτάσει σε σημείο να καταντήσει το κλάδεμα μια εργασία που τραυματίζει τα φυτά!
 • Μηχανισμός κλειδώματος: Τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος του εμπορίου είναι εξοπλισμένα με μηχανισμό κλειδώματος ώστε να κρατιούνται σε κλειστή θέση, γεγονός που αφενός προστατεύει το χρήστη από αθέμιτο κόψιμο και αφετέρου προστατεύει τις λεπίδες όσο δε χρησιμοποιούνται.
 • Αμφιχείρια χρήση: Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ψαλίδια κλαδέματος του εμπορίου είναι σχεδιασμένα για χρήση με το δεξί χέρι, ωστόσο στις μέρες μας υπάρχει πλέον μια ευρεία γκάμα ψαλιδιών κατάλληλη και για αριστερόχειρες ή και για αμφίχειρες.
 • Δυνατότητα προέκτασης: Υπάρχουν κάποια ψαλίδια κλαδέματος που παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής προέκτασης ποικίλλου μήκους. Αυτό ουσιαστικά ευνοεί τον χρήστη όταν έχει να κάνει με δυσπρόσιτα ή ιδιαίτερα ψηλά σημεία.


Σημείωση!!! Εννοείται πως μοντέλο με μοντέλο διαφέρει. Τα παραπάνω νούμερα που αναφέρονται στη δυνατότητα κοπής των ψαλιδιών της εκάστοτε κατηγορίας αποτελούν τη μέγιστη δυνατή κοπή.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 1. Προσπαθήστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή, βασισμένοι στις πραγματικές σας ανάγκες
 2. Χρησιμοποιείστε συνετά όποιο ψαλίδι κι αν αγοράσετε, χωρίς να το φτάνετε συνεχώς στα όριά του
 3. Αποφύγετε την εργασία τις βραδυνές ώρες ή όταν είστε κουρασμένοι γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού
 4. Δώστε ιδιαίτερη βάση στη συχνότητα του καθαρισμού και της συντήρησης του ψαλιδιού σας
 5. Η συντήρηση αποτελεί το "Α" και το "Ω" για τη σωστή και μακροχρόνια χρήση του

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Βάσει όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε το ψαλίδι κλαδέματος που σας ταιριάζει. Η τελική σας επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά και το χρηματικό ποσό που έχετε σκοπό να διαθέσετε. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα μας σε ψαλίδια-ψαλίδες χειρός ΕΔΩ και σε ψαλίδια μπαταρίας-αέρος ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.