Το ψαλίδι λαμαρίνας αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρακτικό και πολυχρηστικό προϊόν, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και αποδεικνύεται σαφώς από το γεγονός ότι το συναντάμε σε απλές αποθήκες σπιτιού ή γκαράζ, αλλά μέχρι και σε επαγγελματικά συνεργεία.

Η χρήση του μπορεί να είναι απλή και συγκεκριμένη, ωστόσο το προϊόν αυτό κατατάσσεται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες και ο καθένας μπορεί να κάνει την επιλογή που θέλει αναλόγως των αναγκών του, ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε για κάθε κατηγορία τα βασικότερα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

1) ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ (ΧΕΙΡΟΣ)

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τα απλά ψαλίδια λαμαρίνας χειρός. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη κατηγορία, με την αξία των προϊόντων να ξεκινάει ακόμα και από τα 3,5€. Ενδείκνυνται κυρίως για ερασιτεχνική - οικιακή χρήση και τα βασικότερα χαρακτηριστικά που ελέγχουμε πριν προχωρήσουμε σε αγορά είναι ο τύπος της σιαγώνας (αριστερή, δεξιά ή ίσια), τα υλικά κατασκευής σε λεπίδα και χειρολαβή, το βάρος αλλά και το πάχος κοπής. Στα θετικά τους συμπεριλαμβάνονται τα χαρακτηριστικα που ήδη αναφέραμε (ελαφριά, οικονομικά) αλλά και το γεγονός ότι δε φέρουν μοτέρ, άλλα χρειάζονται λιγοτερη συντήρηση, ωστόσο ξαναλέμε πως ενδείκνυνται αποκλειστικά για ερασιτεχνική - οικιακή χρήση.


2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ (ΡΕΥΜΑΤΟΣ)

Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε τα ψαλίδια λαμαρίνας τα οποία χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, το πάχος κοπής, το μήκος του καλωδίου και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής). Τα πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτής της κατηγορίας είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας αλλά και με τα πνευματικά (αέρος) και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ'εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση - μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.


3) ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ (ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ)

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία ψαλιδιών λαμαρίνας είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας του, το συνολικό του βάρος, οι στροφές του μοτέρ, το πάχος κοπής και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής του). Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία του, ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Τα ψαλίδια λαμαρίνας μπαταρίας είναι λίγο πιο ακριβα σε σχέση με τα ηλεκτρικά (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας "κατηγορίας" και των ίδιων χαρακτηριστικών), όπως επίσης και λίγο πιο βαριά λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας του. Τέλος, προτείνουμε αν καταλήξετε να πάρετε κάποιο προϊόν μπαταρίας, να κοιτάξετε αν γίνεται να μπορεί η εν λόγω μπαταρία να προσαρμόζεται και σε άλλα προϊόντα μπαταρίας της ίδιας εταιρείας.

4) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ (ΑΕΡΟΣ)

Η τέταρτη και τελευταία κατηγορία πνευματικών ψαλιδιών λαμαρίνας περιλαμβάνει τα πνευματικά εργαλεία αέρος. Αν και δεν είναι και τόσο συνηθισμένη κατηγορία, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Τα προϊόντα αυτά, για να λειτουργήσουν χρειάζονται οπωσδήποτε πηγή αέρος για να συνδεθούν (πχ αεροσυμπιεστής) και χρησιμοποιούνται κυρίως για πιο βαριά και επαγγελματική χρήση από γνώστες του αντικειμένου και εργαλειών αέρος γενικότερα. Τα εργαλεία αέρος αέρος είναι δυνατά, ασφαλή, αξιόπιστα και ιδανικά για χρήση από επαγγελματίες. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα αυτά είναι η απόδοση (κατανάλωση αέρα), το βαρος, το πάχος κοπής και γενικότερα τα υλικά κατασκευής τους, τα ίδια δηλαδή που ελέγχουμε και στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες. Το αρνητικό τους είναι ότι εκ φύσεως χρειάζονται για να λειτουργήσουν μια πηγή αέρα, ήτοι αρκετό όγκο και μεγάλη πίεση παροχής αέρα, καθώς και αρκετά πιο συχνή συντήρηση, σε σχέση με τα εργαλεία μπαταρίας και τα εργαλεία αέρος.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ψαλιδιου λαμαρίνας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ.

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.