Το ψηφιακό πολύμετρο αποτελεί ένα ηλεκτρολογικό / ηλεκτρονικό όργανο το οποίο μετράει την τάση, την ένταση και την αντίσταση σ΄ ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για οποιονδήποτε ερασιτέχνη ή επαγγελματία ηλεκτρολόγο.

Ένα πολύμετρο μπορεί να είναι μια φορητή συσκευή χρήσιμη για τη εύρεση ελαττωμάτων ή ένα όργανο που μπορεί να μετρήσει σε έναν πολύ υψηλό βαθμό ακριβείας. Ένα τέτοιο όργανο βρίσκεται συνήθως σε εργαστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει τα πρότυπα αντίστασης και τάσης ή να ρυθμίσει και να ελέγξει την απόδοση των πολλών χρήσεων. Το ρεύμα, η τάση, και οι μετρήσεις αντίστασης θεωρούνται τυποποιημένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα για το πολύμετρο. Τα πολύμετρα AVO, είναι κατασκευαστής πολυμέτρων που άντλησαν το όνομά τους από τα αμπέρ (Α), τα βολτ (V), και τα ωμ (Ω), μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του ρεύματος, της τάσης, και της αντίστασης αντίστοιχα.

Είναι εξαιρετικά πρακτικές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν ηλεκτρικά προβλήματα σε οικιακές συσκευές, στα ηλεκτρονικά συστήματα ενός αυτοκινήτου κ.α. Είναι η συσκευή που έχει όλες τις δυνατότητες των παραπάνω οργάνων(ωμόμετρο, βολτόμετρο, αμπερόμετρο)και ανάλογα την μέτρηση που κάνουμε αλλάζουμε τον μεταγωγέα στο κατάλληλο όργανο ενώ ταυτόχρονα απομονώνουμε τα υπόλοιπα. Όλα τα ψηφιακά πολύμετρα είναι εξοπλισμένα με οθόνη τύπου LCD η οποία προβάλλει δεκαδικές τιμές και έχουν καλύτερη ακρίβεια περί τα 4-5% σε σχέση με τα αναλογικά. Εκτός από την τάση AC / DC, την αντίσταση και το ρεύμα μπορείτε επίσης χάρη σε ορισμένα μοντέλα να μετράτε χωρητικότητα, αυτόματο εύρος τιμής, τεστ για τρανζίστορ, θερμοκρασία κλπ. Συνηθέστερα παραδείγματα χρήσης αποτελούν μετρήσεις σε γεννήτριες, διακόπτες, μπαταρίες, κινητήρες κλπ.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε αν η συσκευή που θα επιλέξετε τελικώς έχει αυτόματο εύρος τιμών, καθώς ένα πολύμετρο με αυτήν τη δυνατότητα παρέχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια και ευελιξία και επιτρέπει στον χρήστη να επιλέγει ανάμεσα από ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος τάσεων. Όσον αφορά τη δυνατότητα ανίχνευσης δυσλειτουργιών σε υπολογιστές και καλωδιώσεις, είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Οι τιμές των ψηφιακών πολύμετρων ξεκινούν από τα ... 3 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και πάνω από 1500 (!) ευρώ, αναλόγως χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων.

Πριν προχωρήσετε στην τελική επιλογή αγοράς λοιπόν, πρέπει να έχετε ξεκαθαρίσει τον τρόπο χρήσης, τις ανάγκες σας, την ικανότητά σας απέναντι στη χρήση τέτοιων εργαλείων και φυσικά το μπάτζετ σας, τα χρήματα δηλαδη που μπορείτε να διαθέσετε. Είναι σημαντικό να κάνετε σωστή επιλογή, καθώς μπορείτε με ένα τέτοιο προϊόν να εξοικονομήσετε χρήματα τα οποία πιθανώς να δίνατε σε έναν μηχανικό ή ηλεκτρολόγο προκειμένου να φέρει εις πέρας την απαιτούμενη εργασία.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς ενός ψηφιακού πολύμετρου, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.