Η σατινιέρα αποτελεί ένα τύποις τριβείο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για εφαρμογές σε μεταλλικές επιφάνειες. Η σατινιέρα διαθέτει ένα περιστροφικό εξάρτημα σε σχήμα τυμπάνου (συνηθέστερα τύπου συρματόβουρτσα, κετσέ, σμυριδόπανο κλπ) και το κυρίως σώμα του φέρνει σχηματικά σε γωνιακό τροχό.

Μολονότι δεν είναι ένα τόσο δημοφιλές εργαλείο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, παρ'όλα αυτά αποτελεί ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεδομένα θα προτιμάται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους: σε ηλεκτρικό και σε επαναφορτιζόμενο (μπαταρίας) και η τιμή τους ξεκινάει από τα 75 ευρώ περίπου και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 1000 ευρώ. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε και στις δύο αυτές κατηγορίες αναφέροντας τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

1) ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΑΤΙΝΙΕΡΑ

Στην πρώτη κατηγορία έχουμε τις σατινιέρες οι οποίες χρειάζονται τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε είναι η ισχύς, οι στροφές του ηλεκτρομοτέρ, η ύπαρξη η μη ομαλής εκκίνησης και ρύθμισης ταχύτητας, η ύπαρξη η μη κλείδωμα άξονα για εύκολη αλλαγή εργαλείων, η επιφάνεια εργασίας, το μήκος του καλωδίου και γενικότερα τα υλικά κατασκευής του (συνήθως του κυρίως σώματος και της χειρολαβής). Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών σατινιέρων είναι πολλά: καταρχήν είναι αρκετά πιο οικονομικά σε σχέση με τα επαναφορτιζόμενα εργαλεία μπαταρίας και μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν τόσο από άπειρους ερασιτέχνες όσο και από έμπειρους επαγγελματίες χρήστες, ωστόσο τα αρνητικά τους είναι ότι η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρικό καλώδιο αυτό καθ'εαυτό επηρεάζει τη μετακίνηση - μεταφορά του στο χώρο εργασίας μειώνοντας έτσι την ευχέρεια κινήσεων του χρήστη.

 

2) ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΣΑΤΙΝΙΕΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Μια αρκετά ανερχόμενη κατηγορία σατινιέρων είναι αυτή των επαναφορτιζόμενων εργαλείων μπαταρίας. Τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχουμε στα προϊόντα μπαταρίας είναι τα volt, η χωρητικότητα, η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας τους, το συνολικό τους βάρος, η ύπαρξη η μη ομαλής εκκίνησης και ρύθμισης ταχύτητας, η ύπαρξη η μη κλείδωμα άξονα για εύκολη αλλαγή εργαλείων, η επιφάνεια εργασίας τους και γενικότερα τα υλικά κατασκευής τους (συνηθέστερα του κυρίως σώματος και της χειρολαβής τους). Στα πλεονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε καθώς η χρήση τους δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ρεύματος, όπως συμβαίνει στα ηλεκτρικά εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα, χάρη στη μπαταρία τους, ο χρήστης απαλάσσεται από την ύπαρξη οποιουδήποτε καλωδίου επομένως έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Οι σατινιέρες μπαταρίας είναι πιο ακριβες σε σχέση με τις ηλεκτρικές (αναφερόμαστε σε μοντέλα της ίδιας "κατηγορίας" και των ίδιων χαρακτηριστικών), όπως επίσης και λίγο πιο βαρείς λόγω του επιπλέον βάρους της μπαταρίας του. Τέλος, προτείνουμε ει δυνατόν την επιλογή αγοράς μοντέλου του οποίου η μπαταρία μπορει να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα εργαλεία της ίδιας σειράς μπαταρίας.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας σατινιέρας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός.

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.