Ένα από τα πλέον χρήσιμα εργαλεία που συναντάμε σε οικοδομικές εργασίες είναι το ηλεκτρικό σκαπτικό - κατεδαφιστικό. Αποτελεί ένα ισχυρό προϊόν με το οποίο φέρουμε εις πέρας διάφορες εργασίες κατεδάφισης και όχι μόνο.

Πώς όμως θα μπορέσουμε να επιλέξουμε το μοντέλο που ταιριάζει στις ανάγκες μας? Ποια τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάση πριν προχωρήσουμε στην αγορά οποιουδήποτε προϊόντος? Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρόν άρθρο.

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Βάρος: Το βάρος στα ηλεκτρικά σκαπτικά-κατεδαφιστικά ποικίλλει. Συνήθως, όσο μεγαλύτερης ισχύος μοτέρ φέρει ένα μοντέλο, τόσο πιο βαρύ είναι. Ένα βαρέως τύπου στιβαρό και συμπαγές προϊόν θα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα πιο ελαφρύ, μικρότερης ισχύος και κρούσης.

Ισχύς μοτέρ: Μιας και αναφερθήκαμε σε αυτή, να πούμε πως γενικά η ισχύς αποτελεί το πλέον σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο συσκευών. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

Ισχύς κρούσης: Το εν λόγω χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανίζεται και ως "κρουστική δύναμη". Είναι ακριβώς το ίδιο, μετριέται σε "Joule" και αναφέρεται στο ύψος της δύναμης που ασκεί το εργαλείο στην επιφάνεια όπου χρησιμοποιείται. Να προτιμάτε προϊόντα με ισχύ κρούσης τουλάχιστον 20J.

Αριθμός κρούσεων: Ο αριθμός των κρούσεων μετριέται σε "bpm", δηλαδη "beats per minute". Ενδείκνυται η επιλογή μοντέλων με τουλάχιστον 1000bpm και να διατηρείτε στο νου σας ότι όσο περισσότερες κρούσεις πραγματοποιεί ένα μοντέλο, τόσο πιο δραστικό και ακριβές θα είναι το τελικό αποτέλεσμα που παρέχει.

Τύπος χειρολαβής: Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που διαφέρουν ως προς τον τύπο της χειρολαβής τους. Δηλαδή υπάρχουν προϊόντα με χειρολαβή σταθερή, άλλα με περιστρεφόμενη κλπ. Η περιστρεφόμενη χειρολαβή αποτελεί εηαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα καθώς διευκολύνει ιδιαίτερα το χρήστη ώστε να θέσει το μηχάνημα στη θέση που επιθυμεί με αποτέλεσμα να έχει καλύτερο κράτημα.

Αντιδόνηση: Αντιλαμβάνεστε πως, κατά τη χρήση ενός προϊόντος όπως το ηλεκτρικό σκαπτικό - κατεδαφιστικό, το επίπεδο και ο αριθμός δονήσεων που "δέχεται" ο χρήστης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Επομένως, προτείνεται η επιλογή ενός μοντέλου το οποίο να είναι εξοπλισμένο με ειδικό αντιδονητικό-αντικραδασμικό σύστημα, ώστε να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό οι δονήσεις αυτές.


ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Κατά τη χρήση ενός ηλεκτρικού σκαπτικού - κατεφαδιστικού, προτείνεται ανεπιφύλακτα η χρήση των παρακάτω:

Ρουχισμός εργασίας: Εξοπλιστείτε με ειδικά ρούχα προστασίας για την ασφάλειά σας αλλά και για να μη χρειαστεί να "χαραμίσετε" τα καθημερινά σας ρούχα.

Παπούτσια ασφαλείας: Κατά τη χρήση ενός σκαπτικού - κατεδαφιστικού, υπάρχει ενδεχόμενο να πέσουν καταλάθος μεγάλα κομμάτια μπετού, τσιμέντου κλπ στο πόδι σας. Προτείνεται η χρήση παπουτσιών με προστασία δακτύλων.

Γάντια εργασίας: Προτείνονται για πιο σταθερό κράτημα αλλά και αποφυγή επιφανειακών τραυματισμών. Επίσης, πολύ καλή επιλογή αποτελεί και η αγορά ειδικών αντιδονητικών γαντιών.

Γυαλιά προστασίας: Η πιο απλή κίνηση που μπορείτε να κάνετε για την προστασία των ματιών σας και την αποφυγή μόλυνσής τους από σκόνη ή οτιδήποτε άλλο, είναι να αγοράσετε γυαλιά προστασίας (ή μάσκα). Εναλλακτικά προτείνεται και πλήρες κράνος, με σίτα ή διαφάνεια και ωτοασπίδες.

Ωτοασπίδες: Προτείνονται ανεπιφύλακτα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της έντασης των θορύβων που φτάνουν στα αυτιά σας από τη χρήση του μηχανήματος.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η επιλογή ενός ηλεκτρικού σκαπτικού - κατεδαφιστικού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε εργασία αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.