Είτε είμαστε έμπειροι πεζοπόροι, είτε απλά σκοπεύουμε να περάσουμε μερικές μέρες σε ένα κάμπινγκ, η αγορά μιας σκηνής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια σημαντική επένδυση, επομένως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τελική μας επιλογή.

Εκτός αυτού, πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο δεκάδες διαφορετικά μοντέλα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές επιλογές ακόμα και για κάθε μια κατηγορία από αυτές, επομένως είναι δεδομένο πως κάποιος ο οποίος είναι "πρωτάρης" σε αυτό το αντικείμενο θα ... ζαλιστεί και θα ζοριστεί μέχρι να καταλήξει στο προϊόν που θα πάρει, ακόμα κι αν αυτό μπορεί τελικά να μην είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό λοιπόν θα προσπαθήσουμε μέσω αυτού του άρθρου να κατατοπίσουμε τους αναγνώστες μας σχετικά με τους τύπους σκηνής που υπάρχουν αναφέροντας ταυτόχρονα και τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.


ΤΥΠΟΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

01) Σκηνές τύπου Ιγκλού

 

Οι σκηνές τύπου ιγκλού αποτελούν τις πιο κλασσικές σκηνές κάμπινγκ τις οποίες αναγνωρίζουν εμφανισιακά οι πάντες. Στις σκηνές αυτής της κατηγορίας, οι μπανέλες μπαίνουν με διαγώνιο τρόπο φτιάχνοντας έτσι μια δομή η οποία δύναται να σταθεί μόνη της.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό λέγονται "αυτοφερόμενες", δηλαδή μεταφέρονται χωρίς να χάνουν το σχήμα τους. Οι περισσότερες από αυτές τις σκηνές είναι σχετικά ευρύχωρες, ενώ μάλιστα κάποιες έχουν μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να μπορείς να αλλάξεις τούχα ακόμα και όρθιος.

Ένα πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία που παρέχουν στο στήσιμό τους, το οποίο περιλαμβάνει το πέρασμα της κάθε μπανέλας από τους οδηγούς του υφάσματος και τη στερέωση στις γωνίες.

 

02) Γεωδαιτικές σκηνές

Οι γεωδαιτικές σκηνές, μπορεί να μοιάζουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό με τις σκηνές τύπου ιγκλού, ωστόσο αυτές είναι πιο αεροδυναμικές και προορίζονται για χρήση από επαγγελματίες οδηγούς βουνού, ορειβάτες, έμπειρους πεζοπόρους κλπ.

Οι Γεωδαιτικές σκηνές διαθέτουν μπανέλες οι οποίες διασταυρώνονται πολλές φορές με σκοπό να φτιάξουν μια πολύ σταθερή δομή. Με τον τρόπο αυτό δύνανται να αντέξουν φυσικά φαινόμενα όπως δυνατούς ανέμους, χιόνι κλπ, ωστόσο το μέγεθός τους δεν προσφέρουν ιδιαίτερη άνεση για απλό κάμπινγκ και παραμονή στη φύση για πολλές μέρες. 

 

03) Τριγωνικές σκηνές

Οι τριγωνικές σκηνές είναι ίσως οι κλασσικότερες σκηνές (μαζί με τις ινδιάνικες που θα δούμε παρακάτω) με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να παραπέμπει σε άλλες, παλαιότερες εποχές.

Οι τριγωνικές σκηνές διατίθενται στο εμπόριο συνήθως όντας εξοπλισμένες με δύο ορθοστάτες σε κάθε άκρο, έτσι ώστε να δημιουργείται μια σκεπή.

Αντικειμενικά, δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο πλεονέκτημα - θετικό στοιχείο που να την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, εκτός ίσως από το γεγονός ότι παρέχουν ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία στο στήσιμο.

 

 04) Tipi - Ινδιάνικες

Χαρακτηριστικές σκηνές τις οποίες έχουμε δει ουκ ολίγες φορές σε ταινίες, ακόμα και σε βιβλία θεματολογίας παλαιότερων ετών όπου συνήθως έκαναν την εμφάνισή τους μεταξύ άλλων και Ινδιάνοι (εξ ου και η χρήση του όρου "ινδιάνικες").

Σε αυτήν την περίπτωση οι εν λόγω σκηνές φέρουν έναν ορθοστάτη στο κέντρο και το πανί τους στερεώνεται περιμετρικά στο έδαφος με σκοινιά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους απέναντι στις υπόλοιπες κατηγορίες έχει να κάνει με το μεγάλο ύψος που έχουν στο κέντρο της σκηνής, με αποτέλεσμα να μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις πιο άνετα.

 

05) Καμπίνες

Οι σκηνές τύπου "καμπίνα" πήραν την ονομασία τους λόγω του χαρακτηριστικού τους σχήματος. Οι σκηνές αυτής της κατηγορίας είναι εξοπλισμένες με σχεδόν κάθετους τοίχους και σχετικά μεγάλο ύψος, έτσι ώστε να προσφέρουν συνθήκες διαβίωσης σαν αυτές ενός σπιτιού.

Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές λανσάρουν μοντέλα με σχεδόν κατακόρυφους τοίχους, δηλαδή κάτι μεταξύ ιγκλού και καμπίνας. 

 

06) Σκηνές τούνελ

Οι σκηνές αυτές είναι κατάλληλες για πολυήμερη διαμονή σε οργανωμένο κάμπινγκ. Έχουν πολλά διαμερίσματα, ως αποτέλεσμα της σχεδίασης, και προσφέρονται για πολυμελείς οικογένειες που προτιμούν μία μεγάλη σκηνή από πολλές μικρότερες. Οι συγκεκριμένες θέλουν καλή στερέωση στο έδαφος, γιατί λόγω όγκου επηρεάζονται από τους ανέμους, ειδικά αυτούς που χτυπάνε τη σκηνή πλευρικά.

 

07) Σκηνές παραλίας

Αν και δεν προσφέρονται για πολυήμερη διαμονή, οι σκηνές τύπου "παραλίας" είναι μια καλή λύση για προστασία από τον ήλιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με τη βασική σκηνή, είτε πηγαίνετε για υπαίθριο κάμπινγκ, είτε θέλετε να κατασκηνώσετε ακριβώς δίπλα στη θάλασσα (από εκεί άλλωστε πήραν και την ονομασία τους), Επίσης, οι σκηνές αυτές αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή και για τα παιδιά και γι'αυτό οι γονείς δείχνουν να τις προτιμούν.

 

ΤΥΠΟΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ

01) Σκηνές Pop-Up

Οι σκηνές pop-up είναι ιδιαίτερα γνωστές κυρίως στο καταναλωτικό κοινό νεότερης ηλικίας οι οποίοι επιθυμούν να αγοράσουν μια σκηνή η οποία να στήνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν ιδιαίτερα. Αυτής της κατηγορίας είναι οι pop-up οι οποίες στήνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάρη στο σχεδιασμό τους αλλά και το ειδικό έλασμα του σκελετού τους. Οι σκηνές αυτές είναι ιδανικές για διαμονή στη φύση, αρκεί φυσικά να έχει καλό καιρό, καθώς αντικειμενικά μιλώντας δεν είναι ιδιαίτερα άνετες ή ανθεκτικές στη βροχή και τον αέρα.

 

 02) Αυτόματες σκηνές

 

Οι σκηνές αυτής της κατηγορίας μπορούν να στηθούν ακόμα και από ένα άτομο μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς ναι μεν έχουν σκελετό όπως οι σκηνές τύπου ιγκλού, ωστόσο τα διάφορα μέρη είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και οι μπανέλες βρίσκονται μόνιμα μέσα στους οδηγούς. Οι σκηνές αυτές συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των PopUp σκηνών και των ιγκλού, καθώς είναι ευρύχωρες και ταυτόχρονα μπορούν να στηθούν μέσα σε δευτερόλεπτα ακόμα και από αρχάριο χρήστη.

 

03) Ημιγεωδαιτικές σκηνές

 

Οι σκηνές της συγκεκριμένης κατηγορίας, συνδυάζουν χαρακτηριστικά των ιγκλού και των γεωδαιτικών, είναι στην ουσία δηλαδή γεωδαιτικές, αλλά χωρίς πολλές μπανέλες. Αν σκοπεύεις να κατασκηνώσεις σε περιοχή με σχετικά ακραία καιρικά φαινόμενα, για παράδειγμα δυνατούς ανέμους, αλλά δεν θες να πληρώσεις το κόστος μιας ορειβατικής γεωδαιτικής σκηνής, τότε η ημι-γεωδαιτική σκηνή αποτελεί μια πάρα πολύ καλή επιλογή.

 

04) Διογκούμενες σκηνές

Συνιστούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δεν αποτελούν σκηνές με μπανέλες, αλλά σωλήνες που φουσκώνουν με τρόμπα ώστε να δημιουργηθεί η σκηνή. Οι διογκούμενες σκηνές μεταφέρονται και στήνονται εύκολα ακριβώς γιατί δεν έχουν μπανέλες, ενώ είναι και ανθεκτικές στους ανέμους λόγω γεωδαιτικής σχεδίασης. Με λίγα λόγια, οι διογκούμενες σκηνές αποτελούν μία από τις καλύτερες δυνατές επιλογές αγοράς. 

 

ΥΣΤΕΡOΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας σκηνής κάμπινγκ θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ