Η σπάτουλα αποτελεί ένα από τα πλέον συνηθισμένα εργαλεία που συναντάει κανείς σε οποιοδήποτε γκαράζ, αποθήκη, συνεργείο κλπ, καθώς η χρήση του είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη ακόμα και από αρχάριους.

Εκτός από την κλασσική σπάτουλα χειρός, η οποία είναι σαφώς η περισσότερο γνωστή, πλέον κυκλοφορεί στο εμπόριο και ένα νέο ανερχόμενο είδος σπάτουλας, αυτό της ηλεκτρικής. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε και στις δύο αυτές κατηγορίες, καταγράφοντας τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους αντίστοιχα. Για την αποφυγή παρερμηνειών, πρέπει να αναφέρουμε ότι στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε στη σπάτουλα που χρησιμοποιείται σε οικοδομικές εργασίες και όχι στη μαγειρική σπάτουλα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

1) ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΧΕΙΡΟΣ

Η σπάτουλα χειρός, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του παρόντος άρθρου, αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα χειροκίνητα εργαλεία που συναντάει κανείς σε γκαράζ, αποθήκες, συνεργεία κλπ, καθώς η λειτουργία του είναι ιδιαίτερα απλή και εύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Οι κύριες χρήσεις της σπάτουλας χειρός είναι φυσικά το "ξύσιμο" επιφανειών με σκοπό να φύγουν τυχόν ανεπιθύμητα "εξωγκώματα" καθώς επίσης και το ανακάτεμα - τοποθέτηση σε ποικίλα σημεία διαφόρων υλικών όπως τσιμέντο, στόκος, σοβάς κλπ. Οι σπάτουλες χειρός έχουν πολύ μικρό κόστος, είναι ιδιαίτερα ελαφριές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε. Τα κύρια χαρακτηριστικά που κοιτάμε είναι τα υλικά κατασκευής (της λεπίδας και της λαβής), το συνολικό της μήκος καθώς επίσης και το πλάτος εργασίας της. Αναλόγως των αναγκών και των εργασιών που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, πρέπει να κάνουμε και την αντίστοιχη αγορά του προϊόντος που επιθυμούμε.


2) ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΠΑΤΟΥΛΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυνατά στο εμπόριο και μια νέα κατηγορία σπάτουλας και δεν είναι άλλη από αυτή που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα. Μπορεί να μην είναι τόσο πολυχρηστική όπως η σπάτουλα χειρός, όσον αφορά το καθαρά οικοδομικό κομμάτι, ωστόσο δεν παύει να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλακάκια, σε πλαίσια παραθύρων κλπ ενώ βοηθάει επίσης στην αφαίρεση υπολειμμάτων μπογιάς, κόλλας κλπ από ποικίλες επιφάνειες με ελάχιστη προσπάθεια. Επίσης, μπορεί πχ να χρησιμοποιηθεί για σμίλευμα και αποκατάσταση επίπλων. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 50 ευρώ περίπου, ωστόσο το βασικό αρνητικό της είναι το γεγονός ότι η χρήση της εξαρτάται από την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το μήκος του καλωδίου της καθορίζει την ευχέρεια της εργασίας μας. Τα βασικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά που κοιτάμε στα εργαλεία αυτά είναι φυσικά η ισχύς του μοτέρ, ο αριθμός και η διαδρομή των παλινδρομήσεων, καθώς επίσης και η επιφάνεια εργασίας. Μερικά μοντέλα μάλιστα φέρουν και ειδικό σύστημα εναλλαγής μεταξύ αριθμού παλινδρομήσεων διαφορετικών βαθμίδων έτσι ώστε να προσαρμόζουμε την εργασία μας αναλόγως του υλικού που συναντάμε. Αποτελεί λοιπόν ένα εξαιρετικό εργαλείο και αξίζει το ποσό αγοράς του εφόσον καλύπτει το εύρος εργασίας μας.


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας σπάτουλας, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα προσφέρει η εταιρεία μας πατώντας ΕΔΩ 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.