Χάρη στις συσκευές κενού αέρος, μπορείτε να συντηρήσετε προϊόντα (πχ κρέατα, ψάρια, πουλερικά, λαχανικά, τυριά, ζυμαρικά, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, είδη αρτοποιίας κλπ) φρέσκα για πολύ καιρό. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη αέρα, δυνατότητα που προσφέρουν αυτές οι συσκευές με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων για μεγάλο χρονικο διάστημα, με απόλυτα φυσικό τρόπο.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Επειδή η συσκευή κενού αέρος είναι κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό τα προηγούμενα χρόνια και τώρα με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς έρχεται για τα καλά στο προσκήνιο, οι περισσότεροι θα εκφράσουν -εύλογα- τις παρακάτω δύο απορίες:

- Πώς λειτουργεί η συσκευή κενού αέρος?
- Γιατί να χρησιμοποιήσω μια συσκευή κενού αέρος?

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας αρχικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Η λειτουργία των συσκευών κενού αέρος είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά τοποθετείτε τα τρόφιμα που επιθυμείτε να διατηρηθούν φρέσκα σε ειδικά σακουλάκια (vacuum) και στη συνέχεια τα τοποθετείτε στη συσκευή κενού αέρος. Η λειτουργία τους αποτελείται από δύο σκέλη: σε πρώτη φάση, η συσκευή αφαιρεί από το σακουλάκι στο οποίο βρίσκεται το φαγητό όλο τον αέρα που βρίσκεται μέσα του και στη συνέχεια κλείνει το σακουλάκι χάρη στην ειδική μπάρα συγκόλλησης που έχει. Μετά τη διαδικασία της απορρόφησης λοιπόν, ανοίγετε το καπάκι της συσκευής και το φαγητό σας είναι πλέον έτοιμο για αποθήκευση.

Πάμε τώρα να δούμε τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η χρήση συσκευών κενού αέρος. Καταρχήν, από τη στιγμή που οι συσκευές αυτές παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αυτόματα μειώνονται και τα έξοδα στα ψώνια (πχ από το σούπερ μάρκετ). Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε στεναχωρεθεί επειδή κάποια φαγητά στο ψυγείο μας έχουν "χαλάσει"? Πόσες φορές χρειάστηκε να αγοράσουμε για τον παραπάνω λόγο ένα ίδιο προϊόν, ξοδεύοντας ουσιαστικά διπλά χρήματα? Πλέον, με τις συσκευές κενού αέρος μπορείτε να τοποθετήσετε τα τρόφιμά σας απευθείας στις ειδικές σακούλες και μετά τη διαδικασία αφαίρεσης αέρα, να τα διατηρήσετε φρέσκα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετώντας τα τόσο στο ψυγείο, όσο και στην κατάψυξη, στα ντουλάπια σας, ακόμα και στο υπόγειο(!) χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Με λίγα λόγια, οι συσκευές κενού αέρος μειώνουν τα έξοδα και βοηθούν στο να κάνετε οικονομία όσον αφορά την αγορά τροφίμων.


ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΠΛΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας:

 

ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από τη στιγμή λοιπόν που κατανοήσαμε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των συσκευών κενού αέρος, ήρθε η ώρα να επιλέξουμε το σωστό μοντέλο που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Για να προχωρήσουμε στην καλύτερη δυνατή επιλογή, πρέπει αρχικά να έχουμε στο νου μας κάποια βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα συγκρίνουμε τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτά είναι τα παρακάτω:

-Ισχύς: Το σύνηθες χαρακτηριστικό που βλέπουμε όταν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης δύο ηλεκτρικών συσκευών. Η μεγαλύτερη ισχύς ενός μοτέρ συνεπάγεται με περισσότερες στροφές, άρα και υψηλότερα επίπεδα απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα.

-Μήκος μπάρας σφράγισης: Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν συγκρίνουμε δύο συσκευές κενού αέρος. Έχει να κάνει με το μέγεθος της σακούλας (vacuum) που μπορεί μια συσκευή να υποδεχθεί. Μεγαλύτερο μήκος συνεπάγεται και μεγαλύτερες σακούλες, άρα μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Έτσι, αποφεύγονται οι πολλές και επαναλαμβανόμενες χρήσεις της συσκευής με σακούλες μικρού μεγέθους.

-Αυτόματο άνοιγμα: Σε κάποιες συσκευές αέρος, το άνοιγμα της μπάρας γίνεται αυτόματα, όταν πια έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης του αέρος. Αντίθετα, σε κάποιες άλλες συσκευές η διαδικασία τερματίζεται κατόπιν εντολής του χρήστη μέσω κουμπιού.

-Ικανότητα απορρόφησης: Αυτό το χαρακτηριστικό έχει να κάνει με την ποσότητα αέρος που απορροφάει η εκάστοτε συσκευή. Υψηλή ικανότητα αναρρόφησης σημαίνει αυτόματα και καλύτερα αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

-Υλικό σώματος: Οι περισσότερες συσκευές κενού αέρος είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικό πλαστικό, ωστόσο υπάρχουν κάποια μοντέλα που φέρουν ανοξείδωτο σώμα το οποίο εγγυάται ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο και τη χρήση.

Βάσει όλων των παραπάνω, θεωρητικά είστε σε πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι να αγοράσετε μια συσκευή κενού αέρος. Η τελική σας επιλογή θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, αλλά και το χρηματικό ποσό που έχετε σκοπό / μπορείτε να διαθέσετε. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Δείτε την ευρεία γκάμα των προϊόντων μας πατώντας ΕΔΩ.

 

**Το παρόν άρθρο αποτελεί δημιουργία και ιδιοκτησία της εταιρείας "Μιχάλης Καβούκης & ΣΙΑ ΕΕ" και της ιστοσελίδας kavoukistools.gr. Οποιαδήποτε αντιγραφή / αναπαραγωγή μέρους, ή και ολόκληρου του άρθρου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της εταιρείας μας μπορεί να προκαλέσει νομικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.