Η τηλεόραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον. Ελάχιστα είναι τα νοικοκυριά που δεν έχουν μία (τουλάχιστον) τηλεόραση και όχι άδικα, καθώς με αυτήν μπορούν να περάσουν ώρες χαλάρωσης και διασκέδασης τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι...

Είναι λοιπόν απόλυτα λογικά να επιθυμούμε την αγορά μιας τηλεόρασης που να ταιριάζει στις ανάγκες μας και φυσικά που να μπορούμε να την "αντέξουμε" οικονομικά. Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εκατοντάδες και όλα αυτά κάνουν την τελική μας επιλογή ακόμα πιο δύσκολη. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμ τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να ελέγξει κάποιος πριν προχωρήσει στην αγορά μιας τηλεόρασης, με την ελπίδα να σας βοηθήσουμε στην τελική σας επιλογή.


Τιμή αγοράς

Κακά τα ψέμματα, το πρώτο κριτήριο για τους περισσότερους, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα προϊόντα, είναι το οικονομικό κομμάτι. Οι περισσότεροι καταναλωτές πλέον κάνουν πολυήμερες αναζητήσεις στην αγορά ή περιμένουν για κάποια συμφέρουσα προφορά σε περίοδο εκπτώσεων.

Πλέον είτε στις μεγάλες ιστοσελίδες μαζικής αναζήτησης, είτε και σε κάθε μια ιστοσελίδα ξεχωριστά, στην αριστερή μεριά (συνήθως) υπάρχουν φίλτρα όπου μπορεί ο καθένας να προσδιορίσει το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί για την αγορά μιας τηλεόρασης. Πολύ σπάνια στις μέρες μας και ειδικά σε αυτό το αντικείμενο να μην υπάρχει αυτού του είδους το φίλτρο.

 

Διαστάσεις

Με δεδομένο ότι πλέον οι σύγχρονες τηλεοράσεις προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα εικόνας, το βασικό τεχνικό χαρακτηριστικό που ελέγχουμε είναι το μέγεθος, το οποίο μετράται σε ίντσες και εκφράζεται με το μήκος της διαγωνίου (χωρίς το εξωτερικό πλαίσιο της τηλεόρασης). Υπόψιν ότι μία ίνσα ισούται με 2,5 περίπου εκατοστά, για την ακρίβεια 2,54. Οι διαστάσεις της τηλεόρασης καθορίζουν και την απόστασή της από το σημείο που θα καθόμαστε, καθώς κατα γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερη ανάλυση έχει μια τηλεόραση τόσο πιο κοντά μπορούμε να κάτσουμε.

Για παράδειγμα, για μια τηλεόραση HD 43'', η ιδανική απόσταση είναι 218 εκατοστά από το πάνελ, ενώ για μια 4K/Ultra HD αντίστοιχα 43'', η ιδανική απόσταση είναι το μισό, δηλαδή 109 εκατοστά. Ωστόσο, για το λόγο του ότι η ιδανική απόσταση δεν είναι εφικτή πάντοτε, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα όπου απεικονίζεται η ελάχιστη και η μέγιστη απόσταση για κάθε διαγώνιο.

 

Ανάλυση

Η ανάλυση της εκάστοτε οθόνης μετριέται στα λεγόμενα εικονοστοιχεία, περισσότερο γνωστά σε όλους (μας) ως "pixels" και αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο αμιγώς τεχνικό χαρακτηριστικό μιας τηλεόρασης, καθώς, όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, όσο ψηλότερη είναι η ανάλυση ενός μοντέλου, τόσο καλύτερη είναι και η εικόνα που θα προβάλλει. Επειδή με τις αναλύσεις γίνεται ένας μικρός ... χαμός, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα δεδομένα όσο πιο απλά γίνεται.

Οι τηλεοράσεις με την ένδειξη HD (High Definition) 720p έχουν ανάλυση 1280 x 720 εικονοστοιχείων (pixels). Από την άλλη, οι τηλεοράσεις με την ένδειξη "Full HD" έχουν ανάλυση 1920 x 1080 pixels, οι "Ultra HD" ή "4K" έχουν ανάλυση 3840 x 2160 pixels και οι "8Κ" έχουν ανάλυση 7680 x 4320 pixels. Το πρώτο νούμερο είναι το πλάτος και το δεύτερο το ύψος της οθόνης σε pixels.

 

Για πάρα πολλά χρόνια, το στάνταρ της βιομηχανίας τηλεοράσεων ήταν οι "Full HD", αλλά πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν 4Κ Ultra HD τηλεοράσεις. Στην πράξη, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ Ultra HD και Full HD από τη στιγμή που τα εικονοστοιχεία είναι μικρά, ωστόσο σε ανάλυση Ultra HD ακόμα και τα πολύ μικρά αντικείμενα έχουν μεγάλες λεπτομέρειες, τα κείμενα είναι περισσότερο ευκρινή και τέλος καθίσταται ακόμα πιο άνετη η προβολή από μικρότερη απόσταση.

Ως προς την ανάλυση, μπορεί οι περισσότερες τηλεοράσεις που κατασκευάζονται στις μέρες μας να είναι 4Κ, ωστόσο το περιεχόμενο σε αυτήν την ανάλυση είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο και για να δούμε τέτοιο περιεχόμενο θα πρέπει να ψάξουμε σε ψηφιακά κανάλια τύπου Netflix. Στην ίδια λογική, υπάρχει και η 8Κ που είναι η υψηλότερη δυνατή ανάλυση που υπάρχει αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο σχεδόν καθόλου περιεχόμενο με ανάλυση 8Κ.

 

Τεχνολογία Panel

Με βάση την τεχνολογία του πάνελ, οι τηλεοράσεις διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες, τις LCD LED, την OLED και τη FULL ARRAY LED. Οι τηλεοράσεις LCD χρησιμοποιούν ένα πλέγμα από LED (light emitting diodes) για να φωτιστούν τα εικονοστοιχεία και να παραχθεί η εικόνα (οπισθοφωτισμός).

Οι δύο βασικές υποκατηγορίες LCD τηλεοράσεων είναι οι Edge LED και οι Direct LED. Στις Edge LED ο φωτισμός γίνεται από μια λωρίδα LED περιμετρικά της οθόνης, ενώ στις Direct LED από ένα πλέγμα πίσω από την επιφάνεια. Η τρίτη και λιγότερο συνηθισμένη κατηγορία είναι οι Full Array LED που μοιάζουν με τις Direct LED, αλλά τα LED είναι περισσότερα.

 

Smart TV - Λειτουργικά συστήματα

Οι περισσότερες τηλεοράσεις του εμπορίου πλέον είναι "Smart" με ενσωματωμένη υπολογιστική μονάδα και σύστημα σύνδεσης WIFI. Συνήθως μαζί με τη Smart τηλεόραση διατίθεται και λογισμικό με εφαρμογές για περιεχόμενο streaming και όχι μόνο, με τις πιο διαθέσιμες εφαρμογές να είναι μεταξύ άλλων το Netflix, το YouTube, το Facebook κλπ. Στο κομάτι αυτό υπάρχει συνεχής εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου και οι μεγαλοπρομηθευτές λογισμικού υλικού συνεργάζονται με τους περισσότερους σύγχρονους κατασκευαστές τηλεοράσεων έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι Smart τηλεοράσεις.

Για παράδειγμα, η Google προμηθεύει τη Sony με τη δική της πλατφόρμα βασισμένη στo Android OS, η Samsung αναπτύσσει το δικό της Tizen OS, η Amazon προμηθεύει την Toshiba με το Amazon Fire, η Panasonic χρησιμοποιεί Firefox OS, η LG το δικό της webOS και η TCL τη Roku TV. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως, πλέον όταν διαλέγεις τηλεόραση, διαλέγεις και λειτουργικό σύστημα.

Από αυτά τα συστήματα το πιο οικείο είναι το Android. H Smart TV μετατρέπεται σε ένα smartphone τεραστίων διαστάσεων από όπου έχεις πρόσβαση στο Google Play Store, μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές, παιχνίδια και ψηφιακά κανάλια. To Android TV OS έχει εξελιγμένες φωνητικές λειτουργίες, μπορείς να κάνεις pairing το Android κινητό σου και να χρησιμοποιήσεις περιφερειακά από άλλες συσκευές. Οι δυνατότητες είναι πραγματικά αναρίθμητες.

 

Κατηγορίες HDR (High Dynamic Range)

HDR 10
Το HDR προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων High Dynamic Range και είναι ένα πρωτόκολλο αναπαραγωγής εικόνας που διατηρεί τη διαφορά μεταξύ των πιο φωτεινών και πιο σκοτεινών σημείων (Contrast Ratio) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Π.χ. αν μια τηλεόραση έχει μέγιστη φωτεινότητα 400 nits και πιο σκοτεινό μαύρο στα 0,4 nits, το Contrast Ratio είναι 1000:1. Η διαφορά μιας 4K με μία 4Κ HDR είναι πραγματικά αισθητή. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι το χρώμα. Το πρωτόκολλο HDR10 κωδικοποιεί χρώματα 10-bit που στην πράξη σημαίνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρώματα. Το Blu-Ray για παράδειγμα κωδικοποιεί χρώματα 8bit, δηλαδή 16 εκατομμύρια χρώματα.

HDR10+
Το HDR10+ είναι ένα HDR πρωτόκολλο που έχει αναπτύξει η Samsung και υποστηρίζει η Amazon. Το πρωτόκολλο αυτό χρησιμοποιεί δυναμικά δεδομένα για την αναπαραγωγή των χρωμάτων, σε αντίθεση με το HDR10 που χρησιμοποιεί στατικά δεδομένα. Για παράδειγμα, με το HDR10+ η τηλεόραση μπορεί να αναπαράξει μια δεδομένη σκηνή σε μικρότερη φωτεινότητα, διαβάζοντας αυτή την πληροφορία από το σήμα. Όπως και το HDR 10, υποστηρίζει 10bit χρώματα και είναι open source, οπότε είναι οικονομικότερο.

Dolby Vision vs HDR10+
Το Dolby Vision είναι εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο, του HDR10+, και χρησιμοποιεί επίσης δυναμικά δεδομένα για την αναπαραγωγή μεμονωμένων σκηνών με διαφορετική αντίθεση. Υποστηρίζει χρώματα 12 bits, κάτι που μεταφράζεται σε 68 δισ. χρώματα. Η βασική διαφορά είναι ότι το Dolby Vision δεν είναι open source και επομένως υπάρχει ένα κόστος που πληρώνουν οι κατασκευαστές και μεταφέρεται στον καταναλωτή.

 

Refresh Rate

Είναι ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας και όσο μεγαλύτερος είναι τόσο καλύτερη είναι η εικόνα που προβάλλει η τηλεόραση. Οι περισσότερες οθόνες έχουν ρυθμό ανανέωσης 60 Hz (60 φορές το δευτερόλεπτο), που γενικά θεωρείται επαρκής για όλα τα είδη βίντεο εκτός από σκηνές δράσης με αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εικόνα γίνεται λίγο θολή, ειδικά στις LCD τηλεοράσεις. Γι’ αυτό οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ανεβάσει το ρυθμό ανανέωσης στα 120 Hz.

Κάποια νέα μοντέλα έχουν υποστήριξη HFR (High Frame Rate). Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης και υποστήριξη για περιεχόμενο με ρυθμό μεγαλύτερο από τα 60 frames per second. Ήδη παράγεται τέτοιο περιεχόμενο όπως ταινίες και ζωντανές μεταδόσεις, ειδικά αθλητικών αγώνων. Αν, επομένως, η τηλεόραση που θα επιλέξεις έχει HFR support, αυτό είναι κάτι θετικό.Σε ό,τι αφορά το gaming, οι περισσότερες κονσόλες υποστηρίζουν μέχρι 60 fps και επομένως τα 60 Hz είναι αρκετά.

 

Τύπος θυρών

Οι θύρες HDMI χρησιμεύουν για τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών όπως είναι οι κονσόλες, οι μπάρες ήχου, τα ασύρματα dongles όπως το Chromecast ή το Roku TV. Γι' αυτό όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Θα χρειαστείς μίνιμουμ τρεις. Το πιο συνηθισμένο πρωτόκολλο είναι το HDMI 2.0 που υποστηρίζει τις Ultra HD συσκευές. Το νεότερο, ωστόσο, πρωτόκολλο HDMI 2.1 εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες συσκευές και οι δυνατότητές του θα ξεδιπλωθούν πλήρως με την εμφάνιση 8Κ περιεχομένου, δηλαδή σε μερικά χρόνια.

Λοιπές θύρες: Οι θύρες USB, τα SD Card Slots και τα Card Reader είναι χρήσιμα για την προβολή φωτογραφιών και βίντεο απευθείας στην τηλεόραση. Μία θύρα από κάθε είδος αρκεί.

 

Δορυφορικοί και επίγειοι δέκτες

Αγοράζοντας μία τηλεόραση θα δεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά να αναγράφεται το είδος και η έκδοση του δέκτη του τηλεοπτικού σήματος.

Σε γενικές γραμμές DVB-S σημαίνει Satellite (δορυφορικός) και DVB-Τ Terrestrial (επίγειος).

  • DVB-C-C2 = Digital Video Broadcasting 2nd Generation Cable (Απαραίτητο για παρακολούθηση καναλιών μέσω Διαδικτύου).
  • DVB-T-T2 = Digital Video Broadcasting 2nd Generation Terrestrial (Απαραίτητο για DIGEA).
  • DVB-S-S2 = Digital Video Broadcasting 2nd Generation Satellite (Απαραίτητο για δορυφορική)

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Η τελική επιλογή αγοράς μιας τηλεόρασης, θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες σας, έχοντας στο νου σας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Εννοείται πως η επιλογή γίνεται και ανάλογα το χρηματικό ποσό που κάποιος μπορεί να διαθέσει. Ο συνδυασμός μιας καλής τιμής με την επάρκεια στα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την εκάστοτε ανάγκη αποτελεί φυσικά τον στόχο του καθενός. Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα μας πατώντας ΕΔΩ

Πηγή: BestPrice